Tarihi olaylarda psikolojik travmanın kolay atlatılamadığını tespit eden Ankara, Musevilerden sonra Ermeni açılımı yapacak.

Sabah gazetesinin haberine göre, Türkiye ile Ermenistan arasında normalleşmenin sağlanması için imzalanan protokollerin askıya alınmasının ardından Ankara, sürecin psikolojik engele takıldığı ama eninde sonunda yaşama geçirileceği görüşünde. Tarihi geçmişi olan olaylarda psikolojik travmaların kolay atlatılamadığı tespitini yapan Ankara, bu travmaları aşmak için atılacak adımları masaya yatırdı. Türkiye, tıpkı Musevilere karşı olduğu gibi Ermenilere karşı da açılımlarına devam edecek. Türkiye, yıllar sonra '27 Ocak Uluslararası Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü' ne temsilci yollamış, Devlet Bakanı Egemen Bağış da Auswitch kampını ziyaret eden ilk hükümet görevlisi olmuştu. Benzer şekilde Ermenilerin de faaliyetlerine aktif katılım için 24 Nisan yaklaşırken talimat verildi. Bu amaçla diaspora ile temasların sıklaştırılması, özellikle Amerika'daki Ermeni lobisi ile temas kurulması, Ermeni diasporasının verdiği davetlere de katılım sağlanması kararı Aralık ayındaki MGK'da yapılan sunumda kararlaştırıldı.

SOYKIRIM KÜSLÜĞÜ

Ermeni halkına ulaşmak için ilk olarak diaspora ile diyalog geliştirilecek. Normalleşme süreci ise diasporayı da kapsayacak. Tarihin yükünden kurtulmanın zaman alacağı belirtilen bu süreçte Ankara, 'sebat' göstermekte kararlı. Bu amaçla da atılan adımların arkasında durulacak ve Ermenistan ile imzalanan iki protokole sahip çıkılacak.

Ancak Kafkaslarda ilerleme olmadığı müddetçe, bu tıkanıklığın aşılması beklenmiyor. Türkiye, geçtiğimiz yıllarda soykırım tasarılarını kabul eden ülkelere uyguladığı siyasi boykot kararını da askıya aldı. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül geçtiğimiz günlerde Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez'ı ağırladı. Kanada Ticaret Bakanı'nın da önümüzdeki günlerde Ankara'ya gelmesi beklenirken, ziyaretlerin soykırımı kabul eden diğer ülkelerden de sürmesi bekleniyor.

Nisan ayının yaklaşması ile birlikte ABD Kongresi'nde önümüzdeki günlerde yeniden soykırım tasarısının gündeme gelmesi bekleniyor. Ermeni lobisinin Kongre'de harekete geçmesine kesin gözüyle bakılırken, ABD Başkanı Barack Obama'nın soykırım tasarısının yasalaşmasına izin vermeyeceği de belirtildi. Ankara, Obama yönetiminin ilişkileri temelden sarsacak bir adıma izin vermeyeceği, böylesi bir tasarının da yasalaşmayacağı görüşünde.

Sabah