2003’deki ABD işgali sırasında talan edilen ve yaklaşık 15.000 tarihi ve kültürel eseri çalınan Irak Ulusal Müzesi, 12 yıl sonra dün resmi olarak yeniden açıldı.

Açılışta konuşan Başbakan Haydar El Abadi, “Bizler medeniyeti koruyacağız ve onu yok etmek isteyenler için görünmez kılacağız” dedi.

Bağdat’ta bulunan Irak Ulusal Müzesi’nde bulunan pek çok eser de müdahale sırasında tahrip edilmişti. ANF’nin haberine göre Müze Müdürü Kays Hüseyin Raşid, 2003’te çalınan 15.000 eserden 4.300 kadarının yapılan çalışmalar sonucunda tekrar müzeye kazandırıldığını söyledi.

Çalınan diğer 10.000 kadar eserin izini sürdüklerini kaydeden Raşid, tarihi eser piyasası ile müzayedelerin takip edildiğini açıkladı. Raşid, kaybolan eserlerden en önemlilerinin izini bulduklarını da belirtti.

Müzeye yeniden kazandırılan eserlerin önemli bir bölümünün eski doğu ve İslam dönemlerine ait olduğu bildiriliyor. Irak Ulusal Müzesi, talan edilmeden önce Sümerler ve Babiller dahil olmak üzere onlarca medeniyete ait eserleri bünyesinde bulunduruyordu.

Irak’taki tarihi ve kültürel miras katliamı IŞİD'in geçtiğimiz yıl başlattığı işgal sonrasında daha da arttı.

İşgal ettiği bölgelerdeki türbe, kilise, anıt gibi eski yapıların yanı sıra heykel, yazıt ve el yazmalarını yok eden örgüt, son olarak Musul’daki Arkeoloji Müzesi’nde bulunan birçok heykeli tahrip etti. (Zete)