Covid-19 salgınının kaynağını araştırmak üzere Çin'in Wuhan kentine giden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ekibi, Aralık 2019'da korona virüsünün düşünülenden daha yaygın olduğuna işaret eden veriler elde edildiğini duyurdu.

Uzman ekibin lideri Peter Ben Embarek, "Virüs, aralık ayında Wuhan'da yaygın şekilde dolaşıyordu, bu yeni bir bulgu" ifadelerini kullandı.

'KAN ÖRNEKLERİ İÇİN PEKİN'DEN ONAY GELMEDİ'

Verileri doğrulamak adına binlerce kan örneğine erişim izni talep edildiği ancak henüz Pekin yönetiminden onay gelmediği aktarıldı.

Wuhan'da ilk Covid-19 hastası olarak bilinen kişiyle de görüştüklerini söyleyen Embarek, seyahat geçmişi olmayan 40'lı yaşlarındaki kişinin 8 Aralık'ta enfekte olduğunu kaydetti.

'EN AZ 1000 KİŞİ VİRÜS TAŞIYORDU'

28 gün süren çalışmaların ardından İsviçre'ye dönen uzman, Çinli bilim insanlarının Aralık 2019 için DSÖ ekibine 174 vaka örneği sunduğunu aktardı.

Embarek, bunun o sırada en az 1000 kişinin virüs taşıdığına işaret ettiğini söyledi. Aralık 2019'da enfekte olan kişilerden alınan örnekleri incelediklerini belirten Embarek, SARS-CoV-2'nin 13 farklı genetik dizilimini topladıklarını kaydetti.

'COVID DAHA ÖNCE DOLAŞIMA GİRDİ'

İlk vakanın belirlendiği tarih olarak açıklanan aralık ayından iki ay önce, Covid-19 benzeri semptomlarla hastaneye kaldırılan 92 kişinin verilerinin incelendiği belirtildi.

2019'un ekim ve kasım aylarında tespit edilen bu vakalardan 67'sine antikor testi yapıldığı ancak virüsün herhangi bir varyasyonuna rastlanmadığı aktarıldı.