İnternetteki tüm web siteleri içerisinde Wordpress'in kullanım oranı %35'i geçti bile. Wordpress artık bir blog platformu olmaktan ziyade web sitesi yapımının standardı haline geldi. Dünyaca ünlü firmalar web sitelerini Wordpress ortamına taşımış durumdalar. Birkaç örnek vermek gerekirse TechCrunch, CNN, Time, The New Yorker, BBC America, Bloomberg Professional gibi yayın kurumları dahil artık Wordpress kullanıyorlar.

Bunun nedeni artık kurumların zaman ve kaynak harcatan teknik detaylardan kurtulup işlerine yoğunlaşmak istemelerindendir. İşte Wordpress tam bu yönde bir çözüm sağlıyor. Herhangi bir içeriğin fazla teknik bilgiye sahip olmadan dahi kolayca yayınlanıp okuyuculara ulaştırılmasında en uygun çözüm olarak görünüyor.

Wordpress'i bu kadar güçlü yapan onun temalarla çalışabilme imkanı sunmasıdır. Yani insanlar artık sıfırdan web tasarımı ve kodlama yapmaya gerek kalmadan bu temaları kullanarak profesyonel görünen bir site yapabiliyorlar. Ancak iyi bir tema seçimi önemli bir karardır. Çünkü sağlam temeller üzerine kurmadığınız bir web sitesi teknik olarak ileride size sıkıntılar yaşatacaktır. Wordpress teması seçiminde yapılan en büyük hata ilgili temanın sadece dizayn özelliklerine bakarak karar vermektir.

Yani bir arabayı sadece nasıl göründüğüne göre yargılayıp almak gibi diyebiliriz. Görünüşte her şey güzel olabilir kaputu açıp durumu daha detayı görene kadar. Bu sadece bir örnek, herkesin biraz fikir sahibi olduğu bir örnekle benzerlik kurmak istedim. Tabiki profesyonel gözüken bir tema firmanızın marka değerini temsil etmesi açısından önemlidir. Ancak sadece dizayna yönelik karar vermek kısır sonuçlar doğuracaktır.

Wordpress kendi kütüphanesinde siteniz için kullanabileceğiniz bir çok temayı bedava olarak sunmaktadır. Eğer bir kaç sayfalık bir web sitesi hazırlayıp bilgi ve tecrübelerinizi arkadaşlarınızla paylaşabileceğiniz bir site yapmak istiyorsanız bu sizin için yeterli olabilir. Ancak bir firma iseniz ve kurumsal varlığınızı temsil eden daha profesyonel görünüme sahip bir tema ya ihtiyacınız olacaktır, ve bu temalar çoğunlukla ücretli temalardır.

Tema seçiminde dikkat etmeniz gereken kriterler nelerdir?

#1 - Yüksek Performans

Hangi temayı seçerseniz seçin birinci önceliğiniz yüksek performans olmalıdır. Web siteniz 3-4 saniye nin üzerinde bir sürede yükleniyor ise site performans problemleri yaşıyorsunuz demektir.

Tabii ki bunun çok farklı sebepleri olabilir ancak seçeceğiniz tema bunu belirleyen ilk etkendir. Google 200'ün üzerinde farklı etkeni göz önünde bulundurarak hangi web sitesinin öncelikli olarak arama sonuçlarında listeleneceğine karar veriyor.

Web sitesinin yüklenme hızı bunlardan bir tanesidir. Tabii ki site performansı ağırlık olarak Google'ın kullandığı diğer birçok etken de daha fazla önem arz ediyor.

Şöyle düşünün bir diş hekimi kliniğiniz ya da bir dekorasyon firmanız var. İnsanlar sitenizi Google'da veya sosyal medya ortamında buluyorlar. Sitenize ulaşmak için linkinize tıklıyorlar ancak web siteniz cevap vermiyor. Sonuç olarak kullanıcılar beklemekten sıkılıp ihtiyaçlarına cevap verecek olan başkar sitelere yöneliyorlar.

Yani insanlar sizin Polikliniği arayıp randevu alamıyorlar, veya dekorasyon firmanızı arayıp ev tadilatı için sizinle görüşmüyorlar. Yani siz para kaybediyorsunuz.

Günümüzde birçok konuda olduğu gibi minimalist yaklaşım web sitesi dizaynı konusunu da etkilemiştir. Artık arka plan resimleri veya animasyonlu açılan web siteleri pek kalmadı gibi. Dünyanın en büyük kurumlarının sitelerine bakarsanız ne kadar hızlı yüklenen basit tasarımlara sahip olduğunu görürsünüz. Yani ilk önceliğimiz en hafif, en kolay açılan, ve kullanıcıyı hiç yormayan bir tema seçmek olmalıdır.

Temanızın performansını nasıl ölçebilirsiniz ona da cevap vereyim. Google pagespeed insights,

Gtmetrix, Pingdom gibi web siteleri üzerinde sitenizin kaç saniyede yüklendiği, açılabilmesi için server üzerinden kaç tane farklı onay gerektiği, ve ne gibi optimizasyonlara gerek duyabileceğiniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

#2 - Mobil kullanıma uyumlu

Tüm internet trafiğinin artık %50 den fazlası mobil cihazlar üzerindendir. İnsanlar internete sadece masaüstü bilgisayarlardan ulaşmıyorlar. Sabahleyin işlerine giderken, öğlen yemeği arasında veya günün herhangi bir zaman diliminde cep telefonlarını kullanarak internette geziyorlar.

Eğer ki web siteniz masaüstü cihazlarda olduğu gibi mobil cihazlarda da kusursuz bir deneyim sunmuyorsa mobil uyumlu bir tema seçme zamanınız geldi demektir.

#3 - Farklı tarayıcılara uyumluluk

Arama çubuğunda bir adres yazıp enter a bastığınız zaman, kullandığınız browser server a ulaşıp site içeriğini yüklemek ister. Server bu isteğe cevap verir ve bir HTML dosyası kullanıcıya sunulur.

Zaman içerisinde internet teknolojileri geliştikçe CSS ve JavaScript kullanımı çok yaygınlaştı. İşte burada problemler başladı. Farklı tarayıcılar CSS ve JavaScript i farklı şekillerde yorumlamaya başladılar. Bu da site yöneticileri için ilave problemler getirdi.

Bu yüzden hangi temayı seçerseniz seçin birkaç farklı tarayıcı üzerinden görüntülemenizde fayda vardır. Bunun amacı içerik ve ilgili fonksiyonların tüm tarayıcılarda kusursuz olarak görüntülenebildiğinden emin olunmasıdır.

Google Chrome yaygın olarak kullanılsa da, halen önemli bir miktarda internet kullanıcısı Internet explorer, Mozilla ve Safari tarayıcılarını kullanıyorlar.

#4 - Amacınıza uygun olması

Seçtiğiniz Wordpress temasının yapmış olduğunuz işin amacına uygun olması çok önemlidir. Eğer bir restoran sahibi iseniz doğal olarak web sitenizin görsel fonksiyonlarını öne çıkarmak isteyeceksiniz. Ancak bir diş hekimi polikliniği web sitesinde sadece birkaç görsel kullanmak istenebilir..

Kendinize şu soruyu sormalısınız. Siteme gelen ziyaretçiler ne yapmalarını istiyorum. Sitemde sattığım ürünü mü satın almalılar, veya bana telefon yoluyla mı ulaşmalılar. Ya da sadece formu doldurup bizim onlara ulaşmamızı mı beklemeliler.

Örnek vermek gerekirse, Hepsiburada ve n11 gibi online alışveriş siteleri ziyaretçilerinin site üzerinden alışveriş yapmasını hedefledikleri için bütün planlamayı buna göre yapmışlardır. Ancak bir başka iş alanı için sadece bir form doldurma ve bilgi bırakma yeterli olabilir. Bu anlamda ihtiyaçlara göre hareket edilmesi ve ona göre bir tema seçilmesi önemlidir.

#5 - Kullanım kolaylığı

Günün sonunda web siteleri insanlar tarafından ziyaret edileceği düşünülerek yapılmalıdır. Yani sitenize gelen kişi çok az bir teknik donanıma sahip olsa dahi sitemizin tüm fonksiyonlarını kendi başına tecrübe edebilmelidir.

Eğer seçmiş olduğumuz tema çok karışıksa ve insanları sitemizde bulmaca çözmeye yönlendiriyorsa insanlar sitenizi kullanmayı bırakacaktır. Bu durum sadece iş kaybına neden olmayacaktır. Bunun dışında arama motorlarındaki pozisyonunuz da olumsuz olarak etkilenecektir.

Google yapay zeka ve farklı teknolojileri kullanarak insanların herhangi bir web sitesi üzerinde aradıklarını bulup bulamadıklarını ölçebilmektedir. İnsanlar sitenize geldiğinde ne yapıyor? Sitenizdeki linklere tıklıyorlar mı, mouse kullanarak içeriğin devamını görmek istiyorlar mı, ve ne kadar zaman sitenizde kalıyorlar? Google bunların hepsini takip etmektedir.

Bu yüzden yayınlamış olduğunuz içerik haricinde, ilgili içeriği insanlara sunarken yaşatmış olduğunuz tecrübe de önemlidir.

#6 - Yorumları okuyun

Temanızı güvenilir bir platformda satın aldığınız durumda daha önceki kullanıcıların o tema ile ilgili görüşlerini okuyabilirsiniz. Yani o temayı önceden satın almış ve kullanmış insanların tecrübelerinden faydalanabilirsiniz.

Maalesef hayatta her şeyi kendimiz tecrübe edebilecek kadar zamana sahip değiliz. Bizden önceki birikmiş olan bilgi ve tecrübelerinden destek almamız faydalı olacaktır. Eğer bir ürüne 1000 kişiden 700 yüzü iyi dediyse o ürünün performansını 70% olarak kabul etmek ile hata yapmış olmayız. Tabii ki kendi tecrübeleri insanların daha farklı olabilir.  Hiçbir zaman hiçbir şeyden garanti sonuç almak mümkün değildir. Birçok şeyi deneyerek öğreniyor insanlar.

Özetlemek gerekirse, Wordpress iyi bir içerik yönetim sistemidir. Çünkü binlerce farklı tema ile çalışılabilmesine olanak tanır. Ancak Wordpress in sunduğu bir çok tema maalesef ücretsiz temalardır ve sınırlı özelliklere sahiptirler.

Bedava sunulan temaların kendi istediğiniz ihtiyaçlarınıza göre kişiselleştirilmesi pek olanaklı değildir. Genellikle temayı yapan kişi size bir kaç farklı opsiyon sağlar ve bunlardan birini seçmenizi bekler. Bundan ayrıca bedava olan temalar için teknik destek de sunulmaz. Eğer HTML veya CSS bilmiyorsanız temanız da oluşabilecek problemleri kendi başınıza çözmeniz oldukça güçtür.

Peki profesyonel Wordpress temalarını nereden bulabilirsiniz?

SEO uyumlu temaları bulmak için kullanabileceğiniz ThemeForest sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bu platformda profesyonel özelliklere sahip olan binlerce tema arasından seçim yapabilirsiniz.

Altay Gürsel

Arama motoru optimizasyonu, dijital pazarlama, marka yönetimi gibi konularda kendi görüş ve deneyimlerini kendi sitesi olan metriculum.com sitesi üzerinde okuyucularla paylaşıyor.