Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Rusyanın Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri harekat nedeniyle, Ukrayna'yı halk sağlığı laboratuvarlarında bulunan yüksek risk altındaki patojenleri imha etmesi konusunda uyardı.

Ukrayna'da herhangi bir nedenle patojenlerin ortaya çıkmasını engellemek için halk sağlığı laboratuvarlarıyla işbirliği içinde olunduğu belirtilen açıkalamada, "Bu çalışmanın bir parçası olarak, Ukrayna'daki Sağlık Bakanlığı'na ve diğer sorumlu kurumlara, olası sızıntıları önlemek için yüksek risk altındaki patojenleri yok etmelerini şiddetle tavsiye ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Biyogüvenlik uzmanları, Ukrayna'da bulunan bu tesislerden herhangi birinin saldırılar sonucunda hasar görmesi durumunda, hastalığa neden olabilecek patojenlerin açığa çıkma ve yayılma riskinin olacağını belirtti.

Ukrayna'da Covid-19'da dâhil olmak üzere hem hayvanları hem de insanları etkileyen tehlikeli hastalıkları araştıran ve ABD, Avrupa Birliği (AB) ve WHO tarafından desteklenen laboratuvarlar bulunuyor.

Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, ABD'nin Ukrayna'da biyolojik silah laboratuvarının bulunduğunu iddia etmişti. Söz konusu iddialar ABD ve Ukrayna tarafından yalanlanırken, ABD hükümeti Rusya'nın kendi kimyasal veya biyolojik silahlarını kullanmak için bir bahane öne sürdüğünü ifade etmişti.