Fransa ve İspanya'nın ardından geçtiğimiz günlerde Hollanda da transit geçişlerde Türkiye'ye vize şartı getirdi.

Birçok vize başvurusu ya ret yanıtı alıyor ya da aylarca bekletiliyor, Türkiye pasaportu yıllar içerisinde değersizleşirken AKP iktidarında Avrupa Birliği’ne (AB) vizesiz seyahat vaadinden, transit geçişlerde vize şartına gelindi.

Fransa 3 Temmuz'da yayımladığı kararla birlikte Türk vatandaşlarına transit uçuşlarda vize uygulamaya başlamıştı.

İspanya da 4 Ağustos 2022 tarihinden itibaren Türkiye pasaportu bulunan yolcuların transit geçişlerinde transit vizesi uygulamaya başladığını duyurmuştu. Bu kervana son olarak Hollanda da katıldı.

Daha önceki uygulamada Türkiye pasaportuna sahip kişiler, başka ülkelere olan seyahatlerini, transit salonu terk etmedikleri ve bekleme süreleri 24 saati aşmadığı müddetçe ek vize almadan gerçekleştirebiliyordu.

Hollanda, çok az sayıda ülkeden transit vize talep ediyor. Bunlar arasında; Afganistan, Bangladeş, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Eritre, Etiyopya, Gana, İran, Irak, Nijerya, Pakistan, Somali, Sri Lanka, Küba, Gine, Nepal, Sierra Leone, Güney Sudan, Sudan, Suriye, Yemen ve Gine Bissau Cumhuriyeti gibi ülkeler yer alıyor.

Öte yandan 2 Mart 2020'den bu yana Avusturya, Belçika, Hırvatistan, İrlanda, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İspanya ve Birleşik Krallık gibi ülkelerden vize talep etmeyen Türkiye, 27 Temmuz 2022 tarihinde Bulgaristan'a, son olarak ise geçtiğimiz ay Macaristan'a vize şartını kaldırdı. Türkiye vatandaşlarının ise bu ülkelere gidebilmek için pasaport ve vize sahibi olması gerekiyor.

RET ORANLARI ARTTI

Türkiye’de son dönemde, AB üyesi birçok ülkeye girmek için gerekli olan Schengen vizesini almak da çok zorlaştı.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’ın, Schengen Visa Information’dan edindiği verilere göre bu yıl her 100 başvurudan 16,5’i reddediliyor. Bu oran geçen yıl yüzde 12,5, 2015’te ise yüzde 4’tü.

Türkiye vatandaşlarının ret alma oranındaki artışın, Ukrayna ile savaşta olan Rusya vatandaşlarından bile fazla olduğu görülüyor.

Ayrıca Dünya Gazetesi'nden Barış Erkaya'nın 8 Haziran tarihli haberinde göre 2015 yılından bu yana Schengen başvurusu reddedilen Türk vatandaşlarının boşa ödediği para 26,3 milyon avroyu buldu.

VİZE SÜRECİ

Türkiye ile AB arasında, 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanan Geri Kabul Anlaşması ile eş zamanlı olarak Vize Serbestisi Diyaloğu süreci başlamıştı.

Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde Türkiye, Yunanistan'a girmeye çalışan mültecileri geri alacaktı. Karşılığında, AB, Türkiye'ye 6 milyar avro verecek, Türkiye ise AB’nin istediği ve içinde insan haklarına dair de pek çok kriterin yer aldığı 72 şartı yerine getirecekti.

Anlaşma ile Haziran 2016 sonuna kadar Türkiye vatandaşlarına da vizesiz seyahat hakkı verilmesi vadedilmişti. Ancak hedeflenen sonuç ile süreç paralel biçimde yürütülemedi. İktidar 72 kriterden sadece 6’sının kaldığını söylese de zaman içerisinde durum değişmedi.

Türkiye tarafından yerine getirilmesi gereken söz konusu 6 kriter ise şöyle:

*Terörle mücadele mevzuatında düzenleme

*Yolsuzlukla mücadele

*Europol ile iş birliği

*Kişisel verilerin korunması

*AB ülkeleri ile adli yardımlaşma ve suçluların iadesi

*Geri Kabul Anlaşması

Kaynak: Evrensel