Suriye'deki iç savaşın son bulması amacı ile bugün Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan toplantı sonrası ülkede çatışan taraflara ateşkes çağrısı yapıldı. Ancak toplantıya katılan ülkeler Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın geleceği konusunda yine anlaşamadı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Moskova ve Tahran yönetimleri Esad'a desteklerini sürdürürken; Türkiye'nin de aralarında olduğu ABD ve müttefikleri, Esad'ın Suriye'nin geleceğinde rol oynayamayacağını vurguluyor.

ABD, Rusya, Türkiye ve İran dahil 17 ülkenin katıldığı Viyana'daki toplantı sonrası yapılan açıklamada ise Suriye genelinde ateşkes ilan edilmesi, hükümet ve muhalefet arasında BM'nin arabuluculuğuyla yapılan görüşmelerin yenilenmesi ve yeni bir seçim yapılması istendi.

Ortak açıklamada ayrıca "savaşı durdurmak için tüm diplomatik çabaları hızlandırmanın zorunlu olduğu" konusunda uzlaşıldığı vurgulandı.
Açıklamada ayrıca BM'ye, Suriye hükümeti ve muhalefeti temsilcileriyle "güvenilir, kapsayıcı, mezhep temelli olmayan bir yönetime doğru gidecek siyasi bir süreç başlatması ve bu süreci de yeni bir anayasa ve seçimlerin izlemesi" çağrısı yapıldı.

KARARIMIZIN ZAMANLAMASI TESADÜ

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD'e karşı mücadeleyi koordine etmeleri için özel birlik mensubu 50 kadar askerin Suriye'ye gönderileceğinin açıklanmasının Viyana'daki toplantı ile çakışmasının "tesadüf" olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ABD'nin kararının bölgede yeni çatışmalar çıkması riskini de beraberinde getirdiğini belirtti.
Lavrov, kararın Suriye'de işbirliği yapılmasının önemini artırdığını vurguladı.