HDP'nin Gündoğdu Meydanı'nda devam eden Vicdan ve Adalet Nöbeti'ni değerlendiren Baskın Oran, "Kesin bir şey varsa tarih bu eylemi altın harflerle yazacak" dedi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) İzmir'de devam eden Vicdan ve Adalet Nöbeti'ni ziyaret eden Yazar Baskın Oran nöbeti değerlendirdi. Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin daha önce başlaması gerektiğine dikkat çeken Oran, nöbetin sadece Kürtlerin hakları açısından değil bütün Türkiyelilerin hakları, özgürlükleri ve de adalet içerisinde yaşayabilmeleri acısından çok önemli bulduğunu söyledi. 

‘İKTİDARA KARŞI DENGE MEKANİZMASINI KURMAK GEREKİYOR'

dihaber'de yer alan habere göre iktidara karşı denge mekanizmasının kurulması gerektiğini savunan Oran, Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin denge mekanizması açısından önemli olduğunu belirtti. Oran şöyle devam etti: “Eğer dengeleme mekanizması olmazsa her iktidar tabiri caizse su koyuverir. İktidar zehirlenmesi diye bir olay vardır. Hubris (kibir) denilen bir şey vardır. Yani iktidar zehirlemesi sonucu insanların kendisini vazgeçilmez, karşı koyulmaz zannetmeleri.

Dolayısıyla daima iktidarlara karşı denge mekanizmasını kurmak gerekir. İşte bu olay daha önceden çok tereddütlü davranmış olmakla birlikte CHP'nin yaptığı ‘Adalet Yürüyüşü’nün yanı sıra bu olay işte böyle bir dengeleme kontrol mekanizması getiriyor.

BAŞLAMAK BİTİRMENİN YARISIDIR

Henüz sadece örgütlü vatandaşa hitap eden bir durum. Fakat hiç önemli değil. Başlamak bitirmenin yarısıdır. Tamamına yakınıdır hatta. Onun için HDP'nin yapmış olduğu bu eylem dengeleme ve kontrol mekanizması acısından bütün Türkiye için iyidir. Hatta Erdoğan ve AKP içinde iyidir. Çünkü Erdoğan ve AKP çok kötü gidiyor.

Neden kötü gidiyor? Denetimsizlikten dolayı kötü gidiyor. Bu gidiş Türkiye için kötü olduğu gibi AKP için de çok kötü. Onun için de AKP için de iyidir HDP'nin bu eylemi. Bunu şimdi anlamazlarsa yarın anlayacaklar. Ama kesin bir şey varsa tarih altın harflerle yazacak bu eylemi.

HDP'NİN TUTUMUNU A'DAN Z'YE DESTEKLİYORUM

Bu kadar büyük baskı altındaki bir halkın tereddütlü davranmasını anlayışla karşılamak lazım. Gençler şuraya kadar geliyor fakat arkalarını dönüp yüzlerini buraya dönemiyorlar. Kürt düşmanlığından değil bu. Korku dağları bekliyor. Öyle bir korku yayıldı ki Türkiye'de baskı sonucu şu anda böyle. Böyle böyle bu korku perdesi yırtılacaktır.

HDP'nin tutumunu A'dan Z'ye destekliyorum. Bir mengene içinde. İki taraflı baskı altında olması nedeni ile yaptıklarının değerinin olduğundan da fazla olduğunu görüyorum. Dolayısıyla HDP bir yandan cesur, bir yandan legal bir yandan da saygı değer eylemlerini arttırmalıdır. Bu tür eylemlere alışık olmayanlar da yavaş yavaş alışacaklardır. Bu bir süreç, zaman meselesi. Böyle parmağını şaklatır gibi olmaz bu işler."

‘EN ÖNEMLİ MUHALEFET ODAĞI CHP DEĞİL HDP’

Diyarbakır, İstanbul, Van ve İzmir'in bariyerlerle çevrilmesindeki mesajı da değerlendiren Oran, "Mesaj şu; bunlar vebalı yaklaşmayın çünkü burayı açsalar bir sürü insan gelecek. O zaman HDP şu anda olduğundan büyük gözükecek. Böyle bir şey istemiyorlar. Çünkü en önemli muhalefet odağı CHP falan değil HDP. 13 milletvekili geçen Kasım ayından beri içeride olan HDP” dedi. 

'CHP İSTER İSTEMEZ KARAR VERECEK'

Türkiye'de adalet talebine karşı ortak bir bloğun nöbetlerle gelişebileceğini ifade eden Oran, "Bunu devam ettirin. Kararlı bir biçimde legal, şiddetten uzak, hakkını arayan, adalet ve özgürlüğü bir arada isteyen bu legal eylemleri devam ettirin. CHP şimdi bunun neresinde olacağına karar veremedi. Ama ister istemez verecek. Çünkü mesela CHP şu anda Ankara'daki belediye başkanını iktidara getirmiş olan partidir. Çünkü CHP'nin ekibi 2 tane aday çıkarttı. Oylar dağıldı. Şimdi belediye başkanı fi tarihinden beri başımıza ekşiyor. Şimdi CHP bunu görecek. Bütün temennimiz erken görmesidir” diye konuştu.