Vegan aktivistler, İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde “hayvan kesim dersi”ne giderek, kesilecek koyunları kurtarmaya çalıştı.


Veterinerlik öğrencilerinden bazıları bu duruma tepki gösterirken, aktivistler çevik kuvvet polisi tarafından okuldan çıkarıldıktan sonra, derse kesim için götürülen koyunlardan biri öldürüldü.

bianet’ten Çiçek Talhaoğlu'na konuşan eylemcilerden Neriman Arslan ve eyleme katılan Vehaber editörü Ecem Parlayan, veterinerlik fakültesinde öğrencilere hayvanları öldürmeyi değil, tedavi etmeyi öğretmeleri gerektiğini vurguladı.

İYİLEŞTİRMELERİ LAZIM, ÖLDÜRMEYİ ÖĞRENİYORLAR

İstanbul Üniversitesi’nin farklı fakültelerinden ve diğer üniversitelerden öğrenciler ile hayvan özgürlüğü aktivistleri, veterinerlik fakültesinde hayvan kesim dersi verilmesini protesto etmek ve kesime götürülen hayvanları kurtarmak için bu dönemin son kesim dersini bastı.

bianet’e konuşan Arslan eylemin amacını şöyle anlattı:

“Kesim dersi isimli dersin anatomiyle hiçbir ilgisi yok. Bu öğrencilerin ileride hayvanları iyileştirmesi gerekiyor ancak onlara hayvanların nasıl öldürüleceğini gösteriyorlar. Hiçbir canlının nasıl öldürüleceği öğretilmemeli. Biz bunun öğretilmesini kesinlikle onaylamıyoruz ama illa ki öğreteceklerse de bunun video izletmek gibi farklı yöntemleri var. Ancak hocalar her seferinde inek ya da koyun kesiyorlar. Hayvanlara canları olmayan, acı çekmeyen eşya muamelesi yapıyorlar. Bizim amacımız dersi engellemek değil, o koyunların kesilmesini engellemekti.”

ÇELİK KUVVET DIŞARI ÇIKARDI

Arslan ve Parlayan, derse gittiklerinde öğrenciler, kasap ve iki koyunu gördüklerinde çok şaşırdıklarını söyledi:

“Kasap hocayı aradı ve hoca iki koyunu kesmesi talimatını verdi. Kasap eline bıçağı alıp koyuna yönelince, koyunun önüne geçtik. Öğrencilere bunun neden yanlış olduğunu anlatmaya çalıştık. Öğrencilerin bir kısmı bizi dinlemek istedi. Kasap bile ‘Acaba kesmesek mi’ dedi. Ancak biz şiddetsizliği savunurken, iki öğrenci bize çok saldırgan bir şekilde yaklaştı. O iki öğrenciyle yaşanan tartışma nedeniyle güvenlik görevlileri geldi. Onlar bile bizi anladı ancak o iki öğrenciyle tartışma sürünce önce daha çok güvenlik, sonra polis, ardından da çevik kuvvet polisi sınıfa girdi.

“Öğretmen ve dekan da geldi. Onlara da bu dersin ve bu geleneksel yöntemlerin yanlış ve  gereksiz olduğunu anlattık. Hoca bize ‘Ben sizi 40 yaşına geldiğinizde göreceğim, defolun’ diye bağırdı. Dekan da kendisinin yapabileceği bir şey olmadığını söyledi. Oysaki yapabileceği çok şey var çünkü kendisi dekan.

“Bu sırada çektiğimiz görüntüleri sildirdiler. Bizi de dışarı çıkardılar. Sonra oradaki koyunlardan birinin öldürüldüğünü öğrendik.”

Arslan, vegan olan veterinerlik öğrencilerinin de kesim ve tecavüz olarak değerlendirdikleri sunni döllenme gibi derslere katılmaya mecbur bırakıldıklarını da ekledi.