İstanbul Ekonomi Araştırma’nın yaptığı ankete göre; yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında her 4 kişiden 3’ü daha az doğal gaz ve elektrik kullanmaya başladı. Ankete katılanların yüzde 59'u ulaşım tercihlerini değiştirdiğini, yüzde 24'ü ise doğal gaz yerine kömürü tercih ettiğini söyledi.

İstanbul Ekonomi Araştırma, "Toplum Enerji Zamlarıyla Nasıl Başa Çıkıyor" başlığa altında, 3-7 Şubat 2022 tarihlerinde 12 ilde bin 500 kişiyi kapsayan bir araştırma yaptı.  

ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ TÜKETİMİ AZALDI

Araştırmaya göre; ankete katılanların yüzde 76’sı elektrik ve doğal gaz tüketimini azalttığını belirtti. Yüzde 59'u ulaşım tercihlerini değiştirdiğini, yüzde 24'ü ise doğal gaz yerine kömür kullanmaya başladığını söyledi. 

ULAŞIM TERCİHLERİ DE DEĞİŞTİ

Anket sonuçları, zamların ardından Millet İttifakı ortağı partilerin seçmenlerinin birçoğunun büyük ölçüde ulaşım tercihlerini değiştirdiğini ortaya koydu. Akaryakıt zamlarının ardından ulaşım alışkanlıklarını değiştirenlerin oranı HDP'de yüzde 78'i bulurken bu rakam CHP seçmeninde yüzde 69 olarak ortaya çıktı.

Cumhur İttifakı partilerinin seçmenlerinin ise ulaşım tercihlerini diğer seçmen gruplarına kıyasla daha az değiştirdiği gözlemlendi. AK Parti seçmeninin yüzde 50’si ile MHP seçmeninin yüzde 48’i, benzin ve motorine gelen zamların ardından ulaşım tercihlerini değiştirdiğini bildirdi.

TÜKETİMİ EN ÇOK AZALTAN CHP SEÇMENİ OLDU

Araştırma sonuçları, bütün seçmen gruplarında büyük çoğunluğun elektrik ve doğal gaz tüketimini azalttığını gösterdi. Bu tablodan, yaşanan ekonomik krizin ve enerji fiyatlarındaki zamların toplumun tüm kesimlerinde kaygı yaratarak insanları kış aylarında daha az elektrik ve doğal gaz tüketmeye sevk ettiği sonucu çıkarıldı. Sonuçlar, elektrik ve doğal gaz tüketimini azaltanların en yoğunlukta olduğu seçmen grubunun CHP seçmeni olduğunu ortaya koydu. 2018 genel seçimlerinde CHP’ye oy veren katılımcıların yüzde 86’sı, zamlarla başa çıkabilmek için elektrik ve doğal gaz tüketimini azalttığını belirtti. Bu oran, iktidar seçmeninde yüzde 70 olarak gerçekleşti.

OECD VERİLERİNE GÖRE TÜRKİYE ENERJİ ZAMMINDA 4. ÜLKE KONUMUNDA

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) verilerine göre; Aralık 2020 ve Aralık 2021 arasındaki değişimlere bakıldığında Türkiye, enerji fiyatlarının en çok arttığı dördüncü ülke konumunda. Bu dönemde Türkiye’de enerji enflasyonu yüzde 49 olurken OECD ortalaması yüzde 26 idi. Enerji fiyatlarındaki artış, halihazırda yüksek seyreden enflasyonu daha da yükseltecek.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre; şubat ayında fiyatlar, bir önceki aya göre yüzde 4,8 artarken yıllık enflasyon yüzde 54,44 oldu. Enflasyon Araştırma Grubu ise şubat ayında aylık enflasyonu yüzde 5,4, yıllık enflasyonu ise yüzde 123,8 olarak açıkladı. Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi, enerji fiyatlarındaki yükselişin henüz son bulmadığının sinyallerini veriyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından sonra petrol fiyatları son 8 yılın zirvesine yükseldi.