Vatan gazetesi, patronaj kararıyla Ankara bürosunu kapatma kararı aldı.

Kapatma kararıyla, gazetenin Ankara bürosundan yedi gazeteci işten çıkarıldı. İşini kaybeden gazeteciler şunlar: Şule Türker, Gülümhan Gülten, Çınar Özer, Barış Oral, Dilek Önder, Deniz Güçer ve Levent İçgen.

Muhabirler Kemal Göktaş, Kıvanç El ve Şebnem Hoşgör’se Milliyet’in Ankara bürosunda ‘transfer‘ oldu.

Gazetenin Ankara büro çalışanları, bir ‘selfie‘yle veda etti. Büroda artık sadece Ankara Temsilcisi Murat Çelik kalacak.

Vatan ve ‘kardeş‘ gazetesi Milliyet’in sahibi Erdoğan Demirören en son 17 Aralık sonrası sızan tapelerde ‘İmralı Zabıtları‘ haberi nedeniyle Başbakan Tayyip Erdoğan karşısında ağlamasıyla gündeme gelmişti.

Demirören’in 2011′de Aydın Doğan’dan satın aldığı iki gazetede değişikliklerin süreceği de öne sürülüyor.

Öyle ki, özellikle Vatan’ın İstanbul merkezinde 2 Mayıs cuma günü daha geniş çaplı bir tenkisata gidileceği, iki gazetenin Doğan Grubu’na ait Radikal’in Ankara bürosunun kapatılması sonrası Hürriyet’le oluşturulan havuz sisteminin bir benzerine geçeceği konuşuluyor.

Geçen hafta Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Umut Alphan işten çıkarılmıştı. Yerel seçimlerin ardından Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş’a da, ‘Beyefendi’yi (Başbakan Tayyip Erdoğan) rahatsız eden’ CNNTurk’teki medya programından el çektirilmişti.

Aynı süreçte, Milliyet’in Başbakan Tayyip Erdoğan’ın avukatının yazısı üzerine hiçbir hukuki yükümlülük olmasına rağmen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Erdoğan’a yönelik eleştirilerini içeren iki haberi internet sitesinden kaldırdığı ortaya çıkmıştı.

Vatan’ın Ankara bürosunun kapatılmasına, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) de sert tepki gösterdi.

TGS’den yapılan açıklamada Tv8, Radikal, Hürriyet Daily News, Takvim ve Dünya gazetelerindeki işten çıkarmalar hatırlatılıp, gazetecilere sendika üyesi olma çağrısı yapıldı.

ÇGD de açıklamasında, “Vatan Gazetesi’nin Ankara Bürosu’na ilişkin alınan karar, basının içinde bulunduğu durum açısından ‘kıyım’ boyutlarını dahi aşmaktadır” denildi. (diken)