Boğaziçi Üniversitesi'nde gözaltına alınan öğrenciler için Vatan Emniyet Müdürlüğü önünde açıklama yapan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, "Burada işkence devam ediyor" dedi. 

HDP Milletvekilleri Serpil Kemalbay, Murat Çepni ve Züleyha Gülüm, AKP'li Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına yönelik eylemlerde gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine ilişkin Vatan Emniyeti önünde açıklama yaptı.

HDP'li Gülüm, "Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyım meselesi bizim de meselemiz. Çünkü bu ülke zaten kayyım cumhuriyetine döndü" dedi.

'MİLLETVEKİLİ OLARAK GİREBİLECEĞİMİZ BİR YERE ALINMADIK'

"Öğrenciler cezaevine çevrilmiş bir üniversiteye hapsedilmek istendi" diyen Gülüm, şöyle konuştu:

"Belediyelere kayyımla el konuluyor, halkın iradesine el konuluyor. Üniversitelere el konuluyor. Bu şekilde yönetime geçiliyor. Biz bu koşullar altında bugün Boğaziçi’ne girmek istedik. Milletvekili olarak girebileceğimiz bir yere alınmadık. Ardından gözaltılar oldu. Gözaltı sırasında kötü muamele ve işkenceyle karşı karşıya kaldılar. Halen hastanede olan öğrenciler var. Üniversite içinde öğrencilere yeni bir polis saldırısı gerçekleşti. Okudukları üniversitede gözaltına alındılar. Bütün kapılar kapatılmıştı. Her taraf kuşatılmıştı. Üniversite öğrencileri adeta cezaevine çevrilmiş bir üniversite içine hapsedilmek istenmişti. Üniversite öğrencilerin buluşması engellenmişti. Ancak öğrenciler darp edilerek gözaltına alındılar. 

 'BURADA İŞKENCE DEVAM EDİYOR'

160’a yakın gözaltı var. Burada da işkence devam ediyor. Ters kelepçe dayatması, ihtiyaçların karşılanmaması, kötü koşullarda bekletilmek var. Gözaltılar devam ediyor. Bütün avukat arkadaşlar bugün buradalar. Öğrenci arkadaşlarımıza hukuki destekte bulunuyorlar. Biz de buradayız. Kayyım rektör istemiyoruz. Böyle bir saldırı asla kabul edilemez. HDP olarak tüm direnenlerin yanında olmaya devam edeceğiz."

Gülüm'ün ardından konuşan Kemalbay, "Bugün insanlık onuru ayaklar altına alınmaya çalışıldı" sözleriyle müdahaleye tepki gösterdi.

"Üniversite öğrencileri kayyıma, tek adamlığa karşı demokratik haklarının, özgürlüklerinin ellerinden alınmasına karşı bu direnişlerine devam edecekler" diyen Kemalbay, gözaltına alınan öğrencilerin de Emniyet'te olduklarını belirtti. Kemalbay,  "Çocukları için endişe eden aileler burada ve üniversitelerde bu despotik uygulamalara, rejime karşı büyük öfke var" dedi.

Kemalbay, "Bu kadar demokrasinin ayaklar altında çiğnendiği dönem 12 Eylül’de bile olmamıştı. Bu iktidar, koltuklarını terketmeme, rant hırsından vazgeçmeye çağırıyoruz. Öğrencilerin talepleri karşılansın. Asla aşağıya bakmayacağız" şeklinde konuştu.

ÇEPNİ: KAYYIM, SARAY'A GÖNDERİLENE KADAR ÖĞRENCİLERİN YANINDA OLACAĞIZ

HDP olarak Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yanında olduklarını vurgulayan HDP Milletvekili Murat Çepni de, "Boğaziçi öğrencileri ve diğer üniversite öğrencileri de sadece kendileri için değil, aslında tüm ezilenler için, köleleştirmeye çalışılanlar için direniyorlar" dedi.

"Saray elinden ne gelirse devreye sokarak bu direnişi kırmaya çalışıyor. Biz buradan bir kez daha ilan ediyoruz. Boğaziçi direnmeye devam ediyor" diye seslenen Çepni, şunları söyledi:

"Bugün çok yoğun bir işkenceyle gözaltına alındılar fakat bir kez daha tarih yazdı ki; öğrenci arkadaşlarımız direnerek, sloganlarla gözaltına alındılar. Bir polis ordusu ile çevrildiler. Okulun tüm çevresi karakola çevrildi. Buna rağmen öğrenciler okullarına sahip çıkmaya devam ettiler. Biz de HDP olarak öğrencilerin yanında olduğumuzu söylüyoruz. Bu mücadele başarıyı olana kadar, kayyım Saray'a gönderilene kadar öğrencilerin yanlarında olacağız. Kayyım rektör istemiyoruz. Asla başımız yere eğilmeyecek."

Kaynak: Haber Merkezi