Muş Varto'da iki gün süren şiddetli çatışmalar sona ererken, Vartolular ilçedeki asker şiddetini anlattı. Sabah saatlerinde ilçeye zırhlı araçlarla giren asker ve özel harekât timlerinin ilçeyi rastgele tarayarak, savaş alanına çevirdiği belirtildi. 

'KENDİLERİNİ PATLATTILAR' İDDİASI

Çatışmanın izleri ve ayrıntısı her geçen dakika bir bir ortaya çıkarken, ilçe merkezinde en az 4 kişinin yaşamını yitirdiği iddia edildi. Gimgim Mahallesi'nde 2 kişinin parçalanmış cenazesi bulunurken, çatışma alanının yakınında evleri bulunan yurttaşlar, dün akşam saatlerinde çok şiddetli çatışmaların yaşandığını, etrafı çevrilen ve kendine 'öz savunma güçleri' diyen grubun, son mermilerine kadar savaştıktan sonra üzerlerindeki bombaları patlattığını iddia etti.

Sabah saatlerinde cenaze parçalarının bir kısmı polisler tarafından götürülürken, etrafa saçılan vücut parçaları yurttaşlar tarafından toplandı. Öte yandan ilçede M.Ş., R.K. ve A. isimli yurttaşlardan dün akşamdan bu yana haber alınamadığı öğrenildi.

BİR ARAÇ TARANDI

Öte yandan zırhlı araçlar ve helikopterler ile taranan ilçede onlarca işyeri hasar gördü. Dün akşam saatlerinde ise askerler bazı evleri taradıktan sonra, 2 evi ateşe verdi. Özel harekât timleri ve bomba imha uzmanları ise ilçede kazılan hendeklerde bomba araması yaptı. Çarşı merkezinde uzun namlulu silahlara ait mermiler bulunurken, zırhlı araçlarda ve İlçe Emniyet Müdürlüğü binasında ciddi hasarlar olduğu görüldü. Alagöz Mahallesi yolunda sivil bir aracın taranması sonucu soyadı öğrenilemeyen Ersin adlı bir yurttaşın yaralı olarak polislerce götürüldüğü, araçtaki bir kişinin ise kurtulmayı başardığı öğrenildi.

"EVİ TARADILAR VE YANGIN ÇIKTI; CANIMIZI ZOR KURTARDIK"

Varto'nun zırhlı araçlarla taranması sonucu katliamla karşı karşıya kalan ve evleri yakılan yurttaşlar ise devletin şiddetini her yönüyle gösterdiğini belirtti.

İlçenin Gimgim Mahallesi'nde zırhlı araçlarla evinin taranan Ahmet Memiş, "Sabah saat 03.00 sıralarında eşim ve çocuğumla evdeydik. Panzerler buradaydı ve evi taramaya başladılar. Evi tarayınca evde yangın çıktı. Eşim ve çocuğumla dışarı çıktı. Canımızı zor kurtardık" diye konuştu.

'PANZERLER EVLERİ TARIYORDU'

Yurttaşlardan Abdulselam Bingöl ise devletin ilçeyi tamamen tahrip ettiğini belirterek, "Biz ne diyelim her yeri yıktılar yaktılar. Çatışmalar iki gündür çok büyük yaşanıyordu. Tüm işyerlerinin tamamıyla yakılmış, taranmış durumda. Çok büyük bir zayiat ve ölümler var. Keşke bu zayiat olsaydı, ama ölümler yaşanmasaydı. Helikopterler geziyordu, panzerler evleri tarıyordu. Büyük bir şiddet yaşandı. İlçeyi tamamen tahrip ettiler" dedi.

'EVLERİMİZDEN ÇIKAMADIK'

Mühsine Özen isimli yaşlı kadın ise, şunları söyledi: "Biz savaş istemiyoruz. İnsanların ölmesini istemiyoruz. Evlerimizden çıkamadık. Askerler ne yaptı evleri sivilleri taradı. Vahşet uyguladı. Evimizde bile duramıyorduk. Evleri her yeri rast gele taradılar. Keşke ölüm olmasaydı. Artık barış olsun ölümler yaşanmasaydı. Biz barış, kardeşlik ve özgürlük istiyoruz, bir şey istemiyoruz."

Kaynak: DİHA

İlgili Haberler:

*
Varto'da onlarca ev ve iş yeri atranıp, ateşe verildi

*
Varto'da patlama: 2 kişi hayatını kaybetti

*
Varto'da sokağa çıkma yasağı kaldırıldı