Van’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınarak tutuklanan gazeteciler hakkında yapılan soruşturma tamamlandı. Gazetecilerin “Örgüt üyeliğinden” cezalandırılması istenilen iddianamenin hazırlanmasından sonra avukat Murat Timur tahliye talebinde bulundu.

9 Ekim 2020 tarihinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınarak tutuklanan gazeteciler Adnan Bilen, Nazan Sala, Cemil Uğur, Şehriban Abi ile tutuksuz yargılanan gazeteci Zeynep Turgut hakkında  5 ay sonra iddianame hazırlandı.

13 sayfalık iddianamede gazetecilerin evlerinde ve telefon dinlemelerinde elde edilen bilgilere dayandırılarak gazetecilerin “Örgüt Üyeliğinden” cezalandırılması istendi.  Gazetecilerin çalıştığı Mezopotamya Haber Ajansı, Jin News ve Yeni Yaşam Gazetesinin yayın politikasının KCK basın komitesi ile örtüştüğü belirtilen iddianamede, gazetecilerinde bunu bilerek, bu  kurumlarda çalıştığı değerlendirmesine yer verdi.  Hazırlanan iddianame 15 gün içinde eksik bir şey bulunmaması durumunda mahkeme tarafından kabul edilerek duruşma için gün verilecek.

TAHLİYE TALEBİ

İddianamenin hazırlanmasından sonra  dosyada tutuklu bulunan Gazeteci Adnan Bilen’in avukatı Murat Timur, dosya kapsamında delilerin tamamlandığına dikkat çekerek, tahliye talebinde bulundu.  

5 Ağır Ceza Mahkemesine başvuruda bulunan Timur, dilekçede, müvekkilinin haksız bir şekilde tutuklu bulunduğuna dikkat çekerek, yargılama süresince yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekti. Timur dilekçede, “Müvekkilim için tutuklamaya karşı yaptığımız itiraz ve tahliye taleplerimizin bir kısmı hiçbir şekilde değerlendirilmeden, bir kısmı ise birleştirildikten sonra tutuklama kararı veren hakimin gerekçeleri kopyala yapıştır yöntemi ile tutanağa ekleme suretiyle reddine karar verilmiştir. Müvekkilin keyfi ve gerekçesiz tutuklanmasına ilişkin 6 defa tahliye ve dosya üzerindeki gizlilik kararının kaldırılması için talepte bulunulmuştur” denildi.

Avukat Timur talep dilekçesinin son bölümünde  tutuklama kararının kaldırılarak, tutuksuz yargılamaya karar verilmesi talebinde bulunuldu.

Kaynak: Çağdaş Haber