Van'ın Bahçesaray ilçesinde, çığ altında kalan itfaiye personeli halen bulunamazken, arama kurtarma çalışmalarının sürüp sürmeyeceğine karar verilmesi için teknik heyet bölgede inceleme yaptı.

Çığın düştüğü bölgeye giderek incelemelerde bulunan heyet, bölgedeki hava şartlarının arama kurtarma çalışmalarına uygun olmadığını tespit etti.

Van Valiliğinden yapılan açıklamada, arama kurtarma ekiplerinin bölgeye en yakın karakolda bekletildiği kaydedilerek, “Çığ felaketi nedeniyle ilimizde bulunan ve sabah saatlerinde yola çıkan teknik ekip, çığ bölgesine ulaşarak gerekli incelemeleri yaptı. İncelemeler sonrası bölgede şu anda arama-kurtarma çalışması yapılacak hava şartlarının oluşmadığını tespit etti. Çığ bölgesine en yakın karakolda bekleyen ekip, gün içinde uygun hava şartları oluşması halinde tekrar inceleme yapıp arama-kurtarma çalışmalarının başlatılıp başlatılmasına karar verecek” denildi.

Öte yandan, bölgede dün gece etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle 278 mahalle ve 272 mezranın yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi.

NE OLDU?

Van- Bahçesaray karayolunun 3 bin rakımlı Karabet Geçidi yakınlarında, 4 gün önce saat 17.00 sıralarında, bir minibüs çığ altında kaldı. İhbar üzerine bölgeye UMKE, AFAD, karayolları ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Yapılan çalışmayla, minibüse saat 21.00 sıralarında ulaşıldı. Minibüste 5 kişinin cansız bedeni bulunurken, 7 kişi ise sağ olarak kurtarıldı.

Çığ altında kaldığı değerlendirilen 2 kişinin kurtarılması için ekiplerin sürdürdüğü çalışmalar sırasında ikinci çığ faciası yaşandı.

Yaşanan ikinci çığda ise 11'i asker, 9'u güvenlik korucusu, 2'si itfaiye personeli olmak üzere 36 kişi hayatını kaybetti.

Böylelikle her iki çığ felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 41'e yükseldi.

İTFAİYECİ ARANIYOR

Dün bölgeye giden teknik heyetin incelemesinin ardından kısa süreli bir arama çalışması yapıldı. Ancak bölgedeki olumsuz hava koşulları ve çığ tehlikesi nedeniyle çalışmalara ara verildi.

Dün gece saat 22.00 sıralarında da olumsuz kava koşulları ve çığ tehlikesi nedeniyle Van-Gürpınar Karayolu Kurubaş Geçidi, Van- Hakkari Karayolu'nun Güzeldere mevkisi ile Van-Çatak Karayolu ulaşıma kapatıldı.

Kar yağışının durması ve yolların temizlenmesinden sonra Van-Gürpınar Karayolu Kurubaş Geçidi ve Van-Hakkari Karayolu'nun Güzeldere mevkisi yeniden ulaşıma açıldı.

Van-Çatak, Bahçesaray yolu ise halen kapalı.

Kaynak: Evrensel