Van’da seçimleri kazanan 3 HDP Belediyesine KHK’lı aday gerekçesiyle el koyan YSK, İpekyolu Belediye Eşbaşkanlarına mazbatalarını vermedi.

AKP İpekyolu Adayı Muhsin Aydın’ın itiraz ettiği seçim sonuçlarını değerlendiren ve iki defa ret oyu veren YSK 15 gündür mazbatayı HDP’li Eş Başkanlara vermiyor.

Günlerdir oyalama politikası güden YSK yetkilileri,  Eş Başkanlarla ilgili hukuki bir sorun bulamayınca bu defa da farklı yöntemler uygulamaya başladı.

Dün ‘Gidin Tuşba Polis Karakolu ile görüşün, orada bir sorun var’ diyen YSK yetkilileri, orada da sorun çıkmaması üzerine bu sabah saatlerinde de ‘Emniyet Müdürlüğünden yazı istedik, oradan gelecek yazıyı bekliyoruz’ diyerek topu Emniyete attı.

Konu ile ilgili Emniyetin bir yetkisi olmadığı halde YSK böylece mazbata için Emniyetten onay beklemeye başladı.

Konuya ilişkin bilgi veren İpekyolu Belediye Eş Başkanı Azim Yacan, “ Yüksek Seçim Kurulunun kararına rağmen mazbatamız verilmiyor. Van YSK fiili bir durum yaratmaya çalışıyor. YSK bugün saat 14;00’da karar verecek. Mazbatamızın verilmemesi için hukuki bir engel bulunmamasına rağmen oyalama politikası ile halkın iradesine el konulma çabası var” diye konuştu.

Siyasi bir partinin itirazı olmadığı halde re’sen HDP İpekyolu adayı hakkında Van Emniyet Müdürlüğü’ne başvurarak istihbari bilgi talep etmiş, elde ettiği bu bilgilerle yasaya aykırı olarak ve yetkisini aşarak YSK’dan bahse konu istihbarat bilgileri göz önünde bulundurularak mazbatanın seçimleri kazanan HDP adayı Azim Yacan’a verilip verilmeyeceği hususunu sordu.

298 sayılı yasanın 130/5 maddesinde adaylıklar kesinleştikten sonra hangi konuda itiraz edileceği ve adaylığın düşürülebileceği belirtilmiş olup seçim hakiminin YSK ya yaptığı başvuru bu madde kapsamı dışında kalmaktadır. Hakim, HDP adayı Yacan’ın mazbatasını almasını geciktirmek ve mümkünse engellemek için kendisi bir siyasi partinin mensubuymuş gibi araştırma yapıp itirazda bulunması ne hakimlik mesleğine, ne de seçim kurulu hakimliği ile bağdaşmıyor.

Demokrat Haber/Van