Van’da yaklaşık bin 200 gündür uygulanan basın açıklaması, miting ve yürüyüşleri kapsayan eylem ve etkinlik yasağı çerçevesi genişletiliyor. Siyasi parti çalışmaları bu kapsama girmez iken Gevaş Kaymakamlığı, HDP’nin ev esnaf dolaşarak halkı ilçe kongresine davet etmesini yasakladı.

HDP Gevaş İlçe örgütü tarafından Kaymakamlığa yapılan bilgilendirmeye rağmen Gevaş Kaymakamlığı tarafından HDP Gevaş İlçe Başkanlığına gönderilen yazıda, “Her ne kadar 30-31 Ocak tarihleri arasında kongre için el broşürleri dağıtılacağı belirtilmiş ise de; Van ili ve coğrafi sınırları içinde bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması 5442 ve 2911 sayılı kanunun 17. Maddesine göre yasaklanmış olduğu hususunu bilgi ve gereğini arz ederim” denildi.

HDP’Lİ SARISAÇ : ÇALIŞMAMIZ KANUNİ OLARAK ENGELLENEMEZ

Oktay Candemir'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç valiliğin bu kararına tepki gösterdi. Sarısaç, 2911 sayılı yasası ve siyasi partiler kanununda siyasi partilerin çalışmalarına ilişkin tanımların net olduğunu ve böyle bir yasaklama getirilemeyeceğini söyledi.

Söz konusu yasağın bin 200 gündür Van’da uygulanan eylem ve etkinlik yasağı çerçevesine konulduğunu, bu yasağın yasa dışı olduğunu kaydeden Sarısaç, “Mülki amirler padişah gibi davranıyor ve böyle bir yasak koyuyorlar, keyfi hareket ediyorlar. Talimat veriyorlar kolluk güçleri de yapıyor. Gevaş çalışmamız siyasi partisi çalışması olduğu için yasaklanamaz ve buna dair çalışmalar da yasaklanamaz. Kaymakam ya hukuku bilmiyor ya da HDP düşmanlığı üzerinden egosunu tatmin ediyor. İzne tabi bir durum değil ve bilgilendirme yazısı. Kaymakam kendini mahkemelerin yerine koyuyor. Diğer partilere aynı şey uygulanmıyor. AKP İl Başkanlığı Van’da her türlü eylem ve etkinliği düzenliyor. İktidarın Kürt sorununa bakış açısı çerçevesinde Saray’a yaranma yarışı yürütülüyor ve bunun üzerinden kendilerini kabul ettirmeye çalışıyorlar. İşte belediyelerimizin depremzedelere yardımları dahi engelleniyor. Amaç HDP’yi izole etmektir. Biz Gevaş’a gideceğiz ve halkımızı davet edeceğiz. Yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Gevaş kongresine bütün Van halkımız davetlidir” dedi.