Van YYÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü araştırma görevlisi Zorlu, Van'daki sigortalı işçi oranıları ile ilgili 6 aylık bir çalışma yaptı.

Zorlu, bu amaçla hizmet sektöründeki 50 işyerinde 2'şer çalışanla yüz yüze bir görüşme yaptı. Zorlu'nun toplam 100 çalışanla yaptığı görüşmelerde, yüzde 80'ninin sigortasız olduğu ortaya çıktı.

Zorlu, Türkiye'de sigortasız çalışma oranının yüzde 37, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 70, Van'da ise bu oranın yüzde 80 civarında olduğunu, bunun da denetimsizlikten kaynaklandığını belirterek şöyle konuştu:

''Her mağazada 2 işçi ile görüştük. Elde ettiğimiz veriler oldukça şaşırtıcı çıktı.

Van'da popüler mağazalar olarak tabir ettiğimiz yani marka mağazalarda bile işçiler sigortasız çalıştırılıyor. Bu popüler mağazalarda kayıt dışı işçi çalıştırmak için işçi esnek ve yarı zamanlı olarak işe alınıyor. Ama bu esnek ve yarı zamanlı işçilere bakıldığız zaman ise işçinin yine tam zamanlı olarak çalıştığı görülüyor. Yerel işletmecilerin açtığı mağazalar ve işyerlerinde ise çalışan işçilerin hemen hemen hepsi kayıt dışı çalışıyor. Bu veriler Tüm Van'ı temsil eder mi Evet eder. Çünkü Türkiye'de tarımdan sonra en çok kayıt dışı istihdam hizmet sektöründe var. Daha önce yaptığımız araştırmalarda da kayıt dışı istihdamı yüzde 75 olarak bulmuştuk. Şimdi ise yüzde 80 civarında kıyıt dışı işçi çalıştırıldığını tespit ettik.

Van'da işsizlik oranları zaten ciddi boyutta iş bulup çalışanların yüzde 80'i ise sigortasız çalışıyor. Bu kayıt dışı çalışmanın artmasının nedenini denetimsizlik olarak buluyorum. Bunun en büyük sorumlusu ise yetkililerdir.'' (haberler.com)