Pozantı Cezaevi’nde çocuklara dönük taciz ve tecavüz vahşeti hafızalardaki yerini korurken; Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nden de çocuk tutuklulara dönük insanlık dışı uygulamalarla ilgili haberler geliyor.

Daha önce sık sık hak ihlalleri ile gündeme gelen ve şu an 6 çocuğun kaldığı cezaevinde, çocuklara yönelik insanlık dışı uygulamalar sürüyor.

İHD ve TUYAD-DER aracılığı ile M Tipi Kapalı Cezaevi’nde inceleme yapan avukatlar, çocukların karşı karşıya kaldığı insanlık dışı uygulamaları raporlaştırdı.

ÇOCUKLARA UYGULANAN VAHŞET İHD RAPORUNDA

Özgür Gündem'de yer alan haberde, rapora göre, “Akli dengesi yerinde değil” gerekçesi ile Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edilen G.K. adlı çocuk tutuklunun, gözaltında olduğu süreçte fiziki şiddete maruz kalarak taciz edildiği belirtildi.

Yüksekova gözaltına alınan G.K’nin, dipçik ile darp edildiği, gözaltında küfür ve hakaret dışında makatına cam şişe sokulmaya çalışıldığı belirtildi.

Avukatlara bilgi veren G.K’nin arkadaşları, G.K’nin yaşadığı travmalardan kaynaklı sürekli altını ıslattığı ve cezaevi yönetiminin de, G.K’ye “Akli dengesi yerinde değil” muamelesi yaparak Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne sürgün ettiği belirtildi.

Raporda, R.K. isimli bir kız çocuğunun ise gözaltında polisler tarafından taciz edilerek, şiddete maruz kaldığı, bundan kaynaklı psikolojik sorunlar yaşamaya başladığı belirtildi. Yaşadığı psikolojik sorunlardan kaynaklı kendine zarar verdiği öğrenildi.

Öte yandan rapora yansıyan bir diğer husus da tutuklu kız çocukları, “yer yok” gerekçesi ile adli tutukluların arasında tutulduğu belirtildi.

İDARE KARARTMA PEŞİNDE

Cezaevinde çocuklarla görüşme yapan avukatlardan Cihan Yaman, G.K.’nin gözaltında yaşadığı tacizden kaynaklı travma yaşadığı ve cezaevinde zor günler yaşamasına rağmen cezaevi idaresinin bu konuda iyileştirici veya tedavi edici bir adım atmadığını söyledi.

Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün ise, cezaevi idaresi ile yapılan görüşmelerde, çocukların aktarımlarının yalanladığını, ancak ellerindeki verilere bakıldığında çocukların doğru söylediğini belirtti.

Kaynak: Evrensel, Özgür Gündem