Aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 12 Kürt siyasetçinin yargılandığı Van "KCK" davasının 4'ncü duruşması Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mahkemede konuşan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, “İddia makamı iddialarını ya kanıtlayacak ya da onları müfteri ilan edeceğim. Banka yangınında güya ben yolu kapatmışım. İtfaiye gitmemiş, kadın çocuğunu düşürmüş dolayısıyla ben suçluyum. Ben de soruyorum hangi kadın? Hangi tarihte bu tespit yapılmış? Kadın kim? Çocuğu nerde? Bunların hiçbiri yok. Peki, yargılama böyle mi yapılıyor? Bu açıdan hiçbir şeye inanmıyorum” dedi.

Tutuklu sanığın olmadığı dava duruşmasına Bostaniçi Belde Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş ve BDP Van eski İl Eş Başkanı Mihriban Şah dışında tüm sanıklar katıldı.

Duruşmada ilk olarak, önceki celsede savcının mahkeme heyetine sunduğu esas hakkındaki mütalaaya karşı avukatlar savunma yaptı. Van Baro Başkanı Avukat Murat Timur, dosyanın çok kapsamlı olduğunu, tüm delillerin tek tek incelenmesi ve avukatlar olarak savunma yapmaları gerektiğini söyledi. Bu nedenle mütalaaya karşı savunma yapmaları için süre talep eden Timur, ayrıca kimliği açık olan tanıklardan İkram Tuci ve Serdar Hacı Yusufoğulları'nın bir dahaki celsede dinlenmesini istedi.

Timur'un talebi üzerine mahkeme heyeti daha sonra iddia makamına söz verdi. İddia makamı avukatların yargılamayı uzatmaya çalıştığını iddia ederek, avukatların süre talebinin reddedilmesi gerektiğini söyledi. Savcı ayrıca kimliği açık tanıkların dinlenmesine ilişkin kararın da mahkeme heyetinin takdirine bırakılmasını istedi.

Savcının bu talebi üzerine avukatlar, gerçeğin ortaya çıkması için tanıkların dinlenmesi gerektiğini, taleplerin dikkate alınması gerektiğini, avukatların hiçbir şekilde mahkemeyi uzatma gibi bir niyetlerinin olmadığını söyledi. Daha sonra sanıklarından tek tek mütalaaya yönelik görüşleri soruldu.

'SAVCI ART NİYETLİ'

Söz alan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, dosyanın siyasi erkin kararı ile açıldığını belirterek, başbakan ve yardımcılarının da bunu konuşmalarında dile getirdiklerini söyledi.

Savcılığın kendileri hakkında tahliye talebinde bulunması sırasında da söylediklerinin teyit edildiğini hatırlatan Kaya, “Savcı bizi bıraktığında şiddet durmuş bu rehineleri serbest bırakalım diyerek bunu teyit etti. Biz burada sizden şunu istiyoruz. Baştan beri mahkemenin adaleti sağlamayacağını söylemiştik, bunu bir kez daha dile getiriyorum. Mahkemenin şahsına bir diyeceğimiz yok ancak Cumhuriyet Savcısı bizim haklılığımızı teyit ediyor. Yani savcı, biz talimat aldık sizi tutuklattık bugün de şiddet durdu bırakıyoruz şeklinde karar verdi. Savcı bir de bunun üzerine çıkıp biz ve avukatlarımız hakkında art niyet iddiasında bulunuyor. Art niyet sizin yazdığınız bu mütalaadadır” dedi.

Savcının, şahsına yönelik iddianamede hakaretlerde bulunduğunu ve kendisinin ahlaksızlıkla itham edildiğini söyleyen Kaya, “Mahkeme, deliler ortaya konmadan bizim cezalandırılmamızı istiyor. Aslında bir hukukçunun yüzünün kızarması gerekiyor bir iddianameyi kopyala, kes, yapıştır şeklinde yaptığı için. Şimdi soruyorum; Van Belediyesi araçları ne zaman yürütülmüş? Bankada ne zaman yangın çıkmış? Polis bile yaptığı incelemede bunun nasıl olduğunu ortaya koydu ama Savcılık hala ilk söylediği şeyleri söylüyor. Burada da yine savcı kes yapıştır yapmış. En azından şekli bile olsa bir yargılamanın yapılması gerekiyor.

Biz bu mahkemelerin kuruluş amaçlarını biliyoruz ama yine şekil açısından da bunu yapması gerekiyordu. Şimdi mütalaada bir şey var. İddia makamı ya bunu kanıtlayacak ya müfteri ilan edeceğim onları. Banka yangınında güya ben yolu kapatmışım. İtfaiye gitmemiş, kadın çocuğunu düşürmüş dolayısıyla ben suçluyum. Ben de soruyorum hangi kadın? Hangi tarihte bu tespit yapılmış? Kadın kim? Çocuğu nerde? Bunların hiçbiri yok. Peki yargılama böyle mi yapılıyor? Bu açıdan hiçbir şeye inanmıyorum. Mahkemeniz adil bir yargılama yapmış olsaydı, mahkemeniz gerçekten adil bir yargılama yapmak isteseydi bu iddianamenin ortaya çıktığı günden itibaren bunları araştırmak için çaba gösterirdi. Ama mahkemenin böyle bir çabasını bile görmedik. Bu nedenle buradan çıkacak hiçbir kararın da adil olmayacağına inanıyorum.

Ama Cumhuriyet Savcısı bunları ikide bir gözümüze sokmasın, bize hakaret etmesin. Her seferinde şöyle oldu, böyle oldu diyorsunuz. Peki, Emniyetin mahkemeye gönderdiği tutanağa ne diyeceksiniz? Benim itfaiyeye talimat vermem ile banka yangını arasında iki gün fark olduğuna ne diyeceksiniz? Ezberledikleri şeyleri ikide bir papağan gibi söylüyorlar. Ben bir insanın yaşam hakkına müdahale etmiş isem bunun teyit edilmesi gerekiyor” dedi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme daha sonra avukatların talepleri ile ilgili kararı vermek üzere yarım saat ara verdi. Aranın ardından mahkeme heyeti avukatların ‘süre talebi’ ve ‘kimliği açık tanıkların dinlemesine yönelik’ talebi reddetti. Duruşma 2 Temmuz tarihine ertelendi.

Mahkeme çıkışı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, mahkemenin başından beri hukuki bir temelde yürütülmediğini söylediklerini belirterek, sadece mahkeme heyetinin değil, iddia makamının da hukuku, usul ve yasaları ayaklar altına alarak bir yargılama yaptıklarını kaydetti.  (ANF)