Adıyaman Valiliği, aynı zamanda depremzede olan polis ve sağlık çalışanlarını normal mesaiye dönmeye çağırarak, “mesaiye gelmeyen personeller hakkında yasal işlem yapılacak” uyarısında bulundu.

Sağlık emekçileri bu duruma tepkili.

Artı Gerçek’ten Remzi Budancır’ın haberine göre, Adıyaman merkezde neredeyse her yerde yıkılan binalar var. Yıkılmayan yapıların çoğu ise ağır hasarlı ve oturulamaz halde. Kentte depremden etkilenmeyen yok. Kimi ailesini, kimisi ise yakın akrabalarını kaybetmiş durumda.

Yakınlarını kaybedenler arasında kamu çalışanları da var. Kimi yakınlarını, kimi evini, kimisi ise çocuklarını kaybetti. Evi yıkılmamış olanın ya kaldığı yer ya da çalıştığı bina oldukça hasarlı. Kamu çalışanlarının da depremden etkilenmesi üzerine yayınlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesinde OHAL ilan edilen şehirlerdeki memurlar idari izinli sayılarak esnek çalışma sistemine geçildi.

Memurların özlük hakları korunarak uygulanacak olan esnek çalışma sistemine tabi olacakların çalışma sistemini valiler belirleyecek.

Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile başlayan esnek çalışma sistemi 21 Şubatta son buldu.

Adıyaman’da bulunan depremzede kolluk ve sağlık çalışanlarına gönderilen yazıda normal mesaiye dönmeleri istendi.

VALİLİK YAZI GÖNDERDİ

Polis ve sağlık çalışanlarında gönderilen “Adıyaman Valiliği Kamu Çalışanlarına Yönelik Çalışma Tedbirleri” yazıda şu ifadeler aldı:

“Valiliğimizin 13.02 2023 tarih ve 29239 sayılı yazısı ile 19.02.2023 tarih 29299 sayılı yazımız ile 06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremler sebebiyle Olağanüstü Hal İlan edilen illerimizdeki kamu kurum ve kuruluşlarda çalışan personellerin Cumhurbaşkanlığı 2023/5 sayılı Genelgesine dayanılarak personellerin esnek çalışma yönteminin uygulanması ve diğer personellerin de idari izinli sayılması belirtilmişti. Ancak görülen lüzum üzerine kolluk kuvvetleri, sağlık hizmetlerini ve 112 Acil çağrı merkezi hizmetlerini yürüten personelleri ile kanuni izinler hariç diğer personeller 21.02.2023 tarihinden itibaren normal mesaiye geleceklerdir. Hamileler, 5 yaş altı küçük çocuğu olan kadın memurlar, engeliler ve kronik hastalığı olan personel esnek çalışma yöntemiyle çalışacaklardır. Kurum amirlerince mesaiye gelmeyen personeller hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacağı ilanen duyurulur.”

TÜM DEPREM BÖLGELERİNDE BENZER UYGULAMA

Deprem bölgelerinde çalışma yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şube Eş Başkanı Deniz Topkan, depremzede olan kamu emekçilerinin sadece Adıyaman’da değil, diğer deprem bölgelerinde de işe çağrıldığını söyledi.

Adıyaman yanı sıra benzer durumun İskenderun’da da yaşandığını hatırlatan Topkan, “İskenderun’un büyük bir bölümü yıkılmış olmasına rağmen diğer bölüme sağlam raporu vererek sağlık çalışanları orada da göreve çağrıldı. Daha sonraki ikinci 6.4’lük depremde İskenderun Devlet Hastanesinin tamamı çöktü bu sefer. Önlemler alınmadan, çalışanların sağlığı, güvenliği bir şekilde sağlanmadan bir şekilde hastaneye çağırıyorlar” dedi.

'SAĞLIK ÇALIŞANLARI TRAVMA YAŞIYOR'

Deprem bölgelerindeki sağlık emekçileri ve diğer alanlarda çalışan kamu çalışanlarının travma yaşadığını belirten Topkan, sağlık çalışanlarının içinde bulundukları durumu şu sözlerle anlattı:

“Bir çoğu yakınlarını, akrabalarını, dostlarını kaybetti. Çocuklarını kaybeden arkadaşlarımız var. buna rağmen ailelerini güvenli bir ortama götürmeden, barınma sorunları çözülmeden bunların göreve çağrılıyor olması yeni bir travma yarattı. Çünkü deprem yerinden çıkanların bir daha o çatlaklı binaya giriyor olması, yada orada yaralı sevdikleri ile aynı ortamda bulunması farklı bir travmatik sonuç doğuracak. Buna rağmen Sağlık Bakanlığı gelmeyenler hakkında soruşturma açarım gibi tehditkar bir yaklaşımda bulundu. Bunların çoğunu görev başına çağırdı. Bununla ilgili Sağlık Bakanlığına merkez örgütlerimiz yazılar yazarak bunların üç aylık geçici görevlerle başka illere görevlendirilmesi, onların yerine de geçici görevle farklı illerden atamaların yapılmasını istedi. Buna rağmen en son aldığımız bilgiye göre Sağlık İl Müdürlüğü gelmeyenler hakkında tutanak tutmaya başladı. Bu süreç devam ediyor. Tutanaklar işleme girmedi ama bir şekilde bir tehdit bir korku iklimi de yaratılmaya çalışılıyor” sözleri ile sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunları anlattı.'

'BU YANLIŞTAN BİR AN ÖNCE DÖNMEYE DAVET EDİYORUZ'

Adıyaman’da en son Eğitim Araştırma Hastanesinde esnek çalışma olarak adlandırılan uygulama kapsamında sağlık çalışanlarına “Gelin en azından bir gün nöbetinizi tutun ondan sonra gidin” çağrısı yapıldığını anlatan Topkan, şunları söyledi:

“Alanda görüştüğümüz birçok sağlık emekçisi bu duruma tepkili. Çocuklarının, sevdiklerinin can güvenliğini sağlamadan, acılarını yaşamadan bu tür bir çalışmaya davet edilmelerine tepki gösteriyorlar. Birçok aile hekimi arkadaşımızı gidip ziyaret ettik. İş yerlerine girmeye çekiniyorlar. Dışarıdan gelen hastalarla bir şekilde muhatap olmaya çalışıyor. Bu yanlıştan bir an önce dönmeye davet ediyoruz. Bunun yerine binlerce sağlık görevlisi gönüllü olarak bu işi yapabilecek pozisyondayken bu arkadaşlarımızın mağduriyetinin bir an önce giderilmesini bekliyoruz.”