Mardin Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetiminde iken kayyım atanan belediyelerde yapılan yolsuzluk ve usulsüzlüklere dair ortaya çıkmaya devam eden belgelerle kayyım yönetimleri hakkında ardı ardına soruşturmalar başlatılırken, Mardin Valiliği, HDP’li Mardin Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 10 ilçe belediyesine işe alımlar ve ihalelerle ilgili “uyarı” mahiyetinde bir yazı gönderdi.

Gönderilen yazının dağıtım yerleri bölümünün “Ahmet Türk Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Mardin 10 İlçe Belediye Başkanlıklarına” şeklinde hazırlanması dikkat çekti.

‘ŞİFAHİ DUYUMLAR’ ÜZERİNE HAREKETE GEÇTİ!

Mardin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Vali Yardımcısı Mehmet Uslu imzasıyla gönderilen yazıda, konunun “Güvenlik soruşturmaları” olduğu belirtildi. Yazının gönderilme gerekçesi ise, “İlimiz dahilindeki Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ile bağlı ve ilgili kurum ve kuruluşlarımızda yapılan iş ve işlemlerle ilgili olarak Valiliğimize gelen şifahi durumlarda” şeklinde açıklandı.

VALİLİK, OHAL KHK’LERİNE SIĞINDI

“Şifahi duyumlar” üzerine belediyelere gönderilen yazıda şu ifadeler yer aldı:

“İhalelerde 4734 Sayılı Kamu İhale Kurumunun 11. Maddesinin (a) ve (g) bentleri gereğince; istekliler/yükleniciler için yapılması gereken güvenlik soruşturmalarının yapılmadığı ve bu hususa riayet edilmediği. Çeşitli birimlerde çalıştırılmak üzere işçi, sözleşmeli personel ve danışmanlık hizmet alımı iş ve işlemlerinin 678 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında ve diğer mevzuatın emredici hükümleri doğrultusunda güvenlik soruşturmalarının yapılmadığı. Belediye Başkanlığınızca yapılan ve yapılacak olan iş ve işlemlerde bu hususlara titizlikle riayet edilmesi, çeşitli birimlerde çalıştırılması planlanan işçilerin İŞ-KUR üzerinden alımlarının yapılması, daha önce yapılan ve güvenlik soruşturması işlemleri yapılmamış iş ve işlemler var ise, bu işlemlerin iptal edilmesi hususunda bilgi ve gereğinin yapılmasını önemle rica ederim.”

BELEDİYE YETKİLİLERİ: ART NİYETLİ BİR TUTUM, SKANDAL

Valiliğin kendilerine göndermiş olduğu yazının hiçbir bağlayıcı tarafı olmadığını dile getiren HDP’li belediye yetkilileri ise, yazının gönderilmesini “art niyetli bir tutum” olarak yorumladı.

Yetkililer, yazının gönderilme gerekçesinde “şifahi duyumlar” ifadesinin yer almasının dahi başlı başına bir skandal olduğu görüşünde. Kayyım döneminde farklı kentlerden getirilerek belediyeye yerleştirilen yüzlerce kişi ile liyakat aranmaksızın belediyeye yerleştirilen personelin durumunun gözler önünde olduğunu belirten yetkililer, belediyenin İŞ-KUR üzerinden personel alma zorunluluğunun olmadığını kaydetti.

Yetkililer, ayrıca kayyım döneminde yapılan ihalelerdeki usulsüzlük ve yolsuzluklara dikkat çekerek, bu dönemin ardından son derece kanuna uygun, şeffaf bir şekilde yapılan ihalelerin, yapılacak müfettiş incelemeleri sonucunda tüm kamuoyu tarafından görüleceğini belirtti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı