Üsküdar’da, Validebağ Korusu içindeki yapılaşmaya karşı mücadele eden Validebağ Gönüllüleri koru alanındaki "restorasyon" projesi kapsamında zarar gören ve tarihi taşları yıkılan atölyelerin önünde basın açıklaması yaptı.

Valibağ Gönüllüleri koruda yapılan açıklamada, “restorasyon çalışmasını yakından izlediklerini” belirtti; kafe, restoran yapılacağı iddialarını hatırlattı, koruya zarar verecek uygulamalara karşı uyardı.

Açıklamada, Üsküdar Altunizade’de bulunan 354 dönümlük Validebağ Korusu’nun 1999 yılından bu yana 1. derece doğal SİT alanı olduğunun altı çizildi.

Restorasyon yapılan binalarda şimdi çatının olmadığını, ancak binaların tam da çatıları nedeniyle tescilli olduklarını vurguladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından eski atölye binalarında başlatılan restorasyon çalışmasını bu nedenle çok yakından izliyoruz. 2. derece tarihi eser kapsamında tescilli olan bu binalar restorasyon adı altında yıkılmıştır. Oysa binaların tescilli olmaları, çatı bölümlerinin özelliği nedeniyle idi. Şu anda binaların çatısı yoktur.

Ayrıca, restorasyon sonrasında bu binaların kafe-restoran olarak işletileceği söylenmektedir. Adile Sultan Kasrı’nın içi, bahçesi ve Sürekli Eğitim Merkezi adı verilen eski ahır binaları çevresi toplamda yaklaşık 2250 kişiye “kafe-restoran” hizmeti verebilecek durumdadır.

1. derece doğal SİT alanı olan ve içinde tescilli kültür varlıkları bulunan korudaki mevcut kafe-restoranların doğal ve tarihi dokuyu bozacak kadar çok olmasına karşın, bir kısmının kapatılması gerekirken bir yenisini eklemenin hiçbir gereği ve kamusal yararı yoktur."

“Validebağ Korusu’nda yeni kafeye, restorana, yola, binaya veya herhangi bir tesise ihtiyaç görmüyoruz” diyen Validebağ Gönüllüleri change.org’da bir imza kampanyası başlattı. Atölye binaları önünde nöbet tutmaya başlayan Validebağ Gönüllüleri aynı zamanda koruyu korumak isteyen çevre sakinlerinden ıslak imza da topluyor. (Kaynak: Bianet)