Koronavirüs (Covid-19) vakalarının hızla arttığı Mardin’de yoğun bakım üniteleri yüzde 90 oranında doldu.

Aşılama oranlarının ise, yüzde 49 ile Türkiye’nin en az aşılanan ikinci kenti olan Mardin’de günlük vaka sayısı 600 ile 700 arasında değişiyor.

MA'dan Ahmet Kanbal'ın haberine göre, vakaların kaçının delta varyantı olduğu bilinmezken, günlük ortalama 8 ölüm yaşanıyor.

Artan vaka sayıları nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü, tüm hastanelerde randevusuz muayene yapılmaması yönünde kararı aldı.

Yanlış ve eksik bilgilendirmeden kaynaklı düşük olan aşılama oranlarının önüne geçilmesi için kentteki tüm kesimlerden çağrılar yapılmasına rağmen vaka sayısında ciddi bir değişiklik yaşanmadı.

Mardin Tabip Odası (MTO) Yönetim Kurulu üyesi ve Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eşbaşkanı Dr. Özgür Bilek, kentteki bulaş tablosu ve aşılama oranlarına dair son bilgiler paylaşarak, yurttaşlara duyarlılık çağrısında bulundu.

‘6 KİŞİDEN BİRİ ENTÜBE’

Kentte durumun iç açısı olmadığını ifade eden Bilek, vaka sayısındaki artış ile aşılama oranındaki düşüklüğe dikkati çekti.

Vaka sayısının artmasıyla birlikte servislerde yatan hasta sayısının da artığını vurgulayan Bilek, “Bu yoğun bakım ünitelerine de yansıyor. Şu an için yoğun bakım ünitelerinin yüzde 90’a yakınının dolu olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Her 6 kişiden birinin entübe olduğunu kaydeden Bilek, “Kısacası artık kurtarılması zor olan, tedaviye cevap almama durumunun olduğu bir süreç yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bilek, delta varyantının kentte olduğunu ancak bütün vakaların delta varyantı olup olmadığı konusunda net bir bilginin olmadığını ifade ederek, halka yönelik şeffaflığın sağlanması gerektiğini vurguladı.

‘SAĞLIK SİSTEMİ YETEMEYEBİLİR’

Vaka ve hasta sayısı ile entübe olan kişi sayısının günlük açıklanması gerektiğini dile getiren Bilek, “Açıklanmalı ki; insanlar mevcut durumu bilip ona göre önlem alsınlar. Şu an itibariyle vaka sayısı açıklanmayınca insanlar da hasta olmayınca hastalık yok diye düşünüyor. Bu da bizim önlem alma konusundaki çağrılarımıza, aşı konusundaki çağrılarımıza engel oluyor” dedi. Kent için riskli bir dönem olduğunu kaydeden Bilek, “Bu gidişle vaka sayısının artması durumunda sağlık sisteminin yetememe hali de ortaya çıkabilir” diye belirtti.

AŞI UYARISI

Salgının önceki dönemin aksine aşılamaların yapılmasından dolayı yaşlılarda değil gençlerde göründüğüne dikkati çeken Bilek, aşı ile ilgili spekülasyonlara kulak verilmemesi gerektiğini hatırlattı.

Aşı ile ilgili spekülasyonlara dair sağlık emekçilerini örnek gösteren Bilek, “Yurttaşlarımız sağlık emekçilerinin durumuna bakabilirler. Pandemi ilk başladığında daha aşı bulunmadan önce sağlık emekçileri arasında entübe olma sıklığı genel topluma göre 8 kat daha fazlaydı. Şu an sağlık emekçilerinin yüzde 95 oranında bir aşılanma oranı var. Şu an gerçekten de enfekte olan sağlık çalışanlarını çok az duyuyoruz. Eskiden bir günde iki sağlık emekçisi hayatını kaybediyordu” diye konuştu.

‘YANLIŞ HABERLERE İTİBAR EDİLMEMELİ’

Aşılanma çağrısını yineleyen Bilek, şunları söyledi: “Halkımız kesinlikle aşıya olan güvenini kaybetmesin. Aşı ile ilgili çıkan yanlış haberlere itibar edilmesin. Biz bundan eminiz yapılan araştırmalar, bilimsel makaleler aşıların enfekte olma, ölme oranlarını tamamen azalttığı yönündedir. Aşılar kısırlaştırmaz. DNA’da değişiklik yapmaz.”