CHP yönetimindeki belediyelerin koronavirüs salgını döneminde yaptığı çeşitli çalışmalar ‘sosyal belediyeciliğe' örnek gösterildi.

Yapılan pek çok anketlerde halkın memnuniyeti ön plana çıktı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da çalışmaları örnek olarak gösterdi. Öte yandan belediyelerin çalışmaları AKP marifetiyle de yer yer engellendi. Valilik koordinasyonunda çalışan ‘Vefa Sosyal Destek' gruplarına 'paralel yapı' olarak gösterildi.

Mersin’de de sokağa çıkma yasakları boyunca belediyede görevli personel sosyal belediyecilik projesi kapsamında ev ev dolaştı. Belediyede çoğunluğu bu çalışmalarda bulunan personelin maaşlarının aylardır düşük ücretle yatırıldığı ortaya çıktı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, en az ücreti 3 bin 370 TL olarak açıklamıştı. İki gün sonra maaşların düşürüldüğü anlaşıldı. Belediyedeki sözleşmeli personele ise maaşların düşürülmesi ile ilgili bilgilendirme yapılmadı. Beş yüz TL’ye varan ücret kesintisi ile Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, “Şu anda belediyede en düşük çalışanın maaşı 3 bin 370 TL” açıklaması boşa düşmüş oldu.

CHP’li Belediye Başkanı Seçer, 8 Eylül’de yapılan Belediye Meclis’i toplantısında en düşük çalışan maaşının 3 bin 370 olduğunu söylerken, “Biz, eşit işe eşit ücreti, biz huzursuzluğu değil huzuru, biz adaletsizliği değil adaleti tesis etmek için bu yorucu, meşakkatli, riskli yöntemi tercih ettik” demişti. 

AYLARDIR EKSİK MAAŞ ALIYORLARMIŞ

Seçer’in açıklamasından iki gün sonra hesaplara yatırılan maaşların eksik olduğu anlaşıldı. Maaş düşürülmesi araya giren ikramiye ve çeşitli ödemeler nedeniyle geç fark edildi.

Ancak çalışanların Artı Gerçek’ten İsa Uğur Erdoğan'a gönderdiği maaş bordrolarında Haziran ayından bu yana ücretlerinde düşüşün yanında, Seçer’in oluşturmaya çalıştıklarını söylediği ücretin altına düştüğü görülüyor.

Sözleşmeli olarak çalışan işçilerin büyük çoğunluğunun aynı zamanda pandemide sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde belediyenin yürüttüğü çeşitli yardım çalışmalarında iş tanımlarının dışında, fazla mesai ücreti almadan çalıştıkları da öğrenildi. Söz konusu personel yemekhaneden, depoda eşya yüklemeye, erzak ve yardım dağıtımına kadar birçok işi yaptı.

Yapılan ücret kesintisi ile birlikte çalışanların maaşlarında yüzde 18 ile 20’ye varan erime meydana geldi. Böylelikle çalışanların maaşları 2 bin 600 TL’ye kadar düştü.

Öte yandan 1 Eylül’de Mersin Su Ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) çalışanlarına imzalatılan sözleşmede; yeni ücret düzenlemesine gidildiği, eşit işe eşit ücret sağlanılmaya çalışıldığı ve iş barışını korumak amacıyla brüt ücretlerin 3 bin 180 TL yapıldığı ifadeleri yer aldı. Bu miktar da Vahap Seçer’in öne sürdüğü ücretin altında kalıyor. Belediyede çalışanlara bilgilendirme yapılan tek ücret kesintisi bu sözleşmede yer alıyor.

SENDİKALARIN TUTUMU NE?

Belediyede DİSK’e bağlı Genel-İş ve Türk-İş’e bağlı Belediye-İş sendikaları örgütlü. Genel-İş’e göre kendi çoğunluk oldukları yerler de böyle bir sorun yok. Belediye-İş ise ücret kesintileri yapılan işçilerin kendilerine üye olmadıkları için ilgilenemeyeceklerini ifade etti.

DİSK Genel-İş Mersin İl Başkanı Kemal Göksoy, belediyede kendilerinin çoğunluk olduğu birimlerde Toplu İş Sözleşme’sinden kaynaklı bir sorun yaşanmadığını belirtirken, Türk-İş’e bağlı Belediye-İş’in çoğunluk olduğu birimlerde bu sorunun yaşandığını, yaptıkları TİS’e bağlı olarak böyle bir durumun ortaya çıkabileceğini ifade etti. Belediye Başkanı’nın 3370 TL maaş sözlerini hatırlattığımız Göksoy, “Söylemle pratiğin aynı olması lazım” dedi.

‘BENİM ÜYEM DEĞİL’

Belediye-İş Mersin Şubesi Başkanı Ali Sönmez ise işçilerin kendi üyeleri olmadığı için konuya dair yorum yapamayacağını belirtti.  Sönmez, o arkadaşlar bize bağlı değil. Konuya dair bir şey söylesem yanlış olur. Ben değerlendiremem, nasıl değerlendireyim? Bana bağlı olmayan insanlar hakkında nasıl yorum yapabilirim? Benim üyem değil. Ben kadrolu işçilerin sendikasıyım” ifadelerini kullandı.

Maaşlara ilişkin soru yöneltmek istediğimiz Belediye Başkanı Vahap Seçer’in danışmanına ulaştık. Ancak geri dönüş yapılacağı ifade edilmesine rağmen henüz bir cevap alamadık.

Kaynak: Artı Gerçek