İngiltere'de yapılan yeni bir araştırmaya göre, çoğunluğu ergen gençler olmak üzere çocukların üçte birinin, haftada en az bir enerji içeceği tüketiyor.

Araştırma, bazı çocukların ise enerji içeceklerini neredeyse günlük tükettiğini gösteriyor.

BMJ Open dergisinde yayımlanan araştırmada uzmanlar çok fazla enerji içeceği tüketen çocuklarda baş ağrısı ve uyku problemleri olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Öte yandan çocukların yüksek enerji içeceği tüketimlerinin, eğitim hayatlarında başarısız olmalarıyla da ilişkilendiriliyor.

Yüksek kafein, şeker ve daha başka uyarıcılar da içeren enerji içeceklerin, İngiltere'de faaliyet gösteren pek çok markette 16 yaşından küçüklere satışı yasak.

250 mililitrelik bir enerji içeceği, neredeyse duble espresso kadar kafein içeriyor.

İngiliz hükümeti halihazırda tavsiye ve uyarı etiketlerinin bazıları için caydırıcı olmadığı gerekçesiyle yakın zaman içerisinde çocuklara enerji içeceği satışını yasaklayacağını duyurmuştu.

İngiltere Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı tarafından yaptırılan en son çalışma, Birleşik Krallık'taki binlerce çocuğun yanı sıra ABD ve Kanada da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından gençlerin enerji içeceği tüketimine ilişkin verileri analiz etti. Araştırmada Türkiye'ye ait veri yer almadı.

Hangi içecekte ne kadar kafein var?

500 ml enerji içeceği - 160 mg kafein
250 ml enerji içeceği - 80 mg kafein
Bir fincan filtre kahve - 90 mg
Duble espresso - 60 mg
Bir fincan siyah çay - 50 mg
Standart bir kutu kola - 40 mg
50 gr'lık bir çikolatada - 25 mg