İpek Er'e nitelikli cinsel saldırıda bulunmaktan yargılanan Uzman Çavuş Musa Orhan hakkında tahliye kararı veren hakimin kısa süre önce yeni görevlendirme talebinde bulunduğu, fakat bu talebinin reddedildiği öğrenildi.

Batman’ın Beşiri ilçesinde tecavüze maruz kalması üzerine 16 Temmuz’da intihar girişiminde bulunarak, tedavi gördüğü hastanede 18 Ağustos günü yaşamını yitiren İpek Er’in ölümüyle ilgili "nitelikli cinsel saldırı" suçundan tutuklanan Uzman Çavuş Musa Orhan, Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla cezaevinden salıverildi.

Uzman Çavuş Orhan, Er’in yaşamını yitirmesi üzerine oluşan tepkiler sonucu Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 19 Ağustos’ta tutuklanmıştı. Hakkında “nitelikli cinsel saldırı” suçundan hazırlanan iddianame mahkemece kabul edilen Orhan, 16 Ekim'de hakim karşısına çıkacaktı.

Zanlı uzman çavuşun avukatı Mehmet Erkan Akkuş, müvekkilinin kaçma şüphesi bulunmadığını gerekçesiyle tutuklama kararına itirazda bulundu. Bu itirazı değerlendiren Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi, itiraz dilekçesinde belirtilen hususları yerinde görerek Orhan’ın dün gece tahliyesine karar verdi.

GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ TALEP ETTİ

Sadece bir hafta cezaevinde kalan uzman çavuş hakkında verilen tahliye kararının altında imzası olan isim ise, Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İsmail Kızılelma. Daha önce Yargıtay Tetkik Hâkimi görevinde bulunan Kızılelma, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Birinci Dairesi’nin 31/05/2019 tarihli ve 601 sayılı adlî yargı kararnamesi ile bu göreve atanmıştı.

Yaklaşık 16 aydır Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi olarak görev yapan Kızılelma’nın kısa süre önce Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) tevziye (yeni görevlendirme) talebinde bulunduğu öğrenildi.

HSK REDDETTİ

Ancak Adli Yargı 2. Bölge Hâkimlerinin Müstemir Yetkilerinin Belirlenmesine İlişkin Hâkimler ve Savcılar Kurulu Birinci Dairesinin 17/07/2020 tarihli ve 702 sayılı kararına göre Kızılelma’nın iş ve kadro durumu dikkate alınarak, tevziye ilişkin talebinin reddine karar verildi. 

Kaynak: MA