NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) görev yapacak astronotların hologram teknolojisinden yararlanması için Microsoft ile işbirliği yaptı. NASA'nın Weightless Wonder C9 jetinde oluşturulan ortamda HoloLens hologram başlıkları ile eğitim yapan teknisyenler, teknolojinin uzaydaki kullanım şekillerini belirliyor.

Astronotlar, 28 Haziran'da SpaceX'in Dragon uzay kapsülüyle gönderilecek kargoda bir çift HoloLens gözlüğüne kavuşacak. Mars yolculuğuna uzanan yolculukların bir parçası olarak HoloLens ile astronotların uzay görevlerinde çok daha kolay işlem yapması hedefleniyor.

ISS programında yer alan Sam Scimemi, 'HoloLens'in astronotlar ne zaman ihtiyaç duysa onlara yardımcı olacağını ve uzaydaki çalışma alanının etkinliğini artıracağını' söyledi.

Microsoft Windows ve Cihazlar biriminden Alex Kipman ise "HoloLens oluşturma, bağlama ve keşfetme yeteneğinizi artıryor. Sidekick, astronotlar için yeni potansiyeller sunacağı gibi HoloLens'in temel kullanımlarına bir örnek sunacak" dedi.

İKİ ŞEKİLDE KULLANILACAK

NASA, Sidekick projesinin iki işlem modu olacağını belirtti. Bunlardan ilki, Skype kullanılarak uzay istasyonu ile yer istasyonu arasında gerçek zamanlı bağlantı kurulmasını sağlayacak 'Remote Expert Mode'.

Bu özellik kapsamında gerçek zamanlı bilgi aktarımı ve eğitim gibi işlemler gerçekleştirilebilecek, yerdeki ekip astronotların gözünden uzay istasyonunu görebilecek.

HoloLens ile oluşturulacak holografik görüntülerle işlem yapılmasını sağlayacak ikinci kullanım şekli ise 'Procedure Mode' olarak belirtildi. Özellikle astronotların eğitim süreçlerini kısaltması beklenen Procedue Mode, derin uzay yolculuklarında ve Mars yolculuğunda astronotların iletişimini sağlayacak.

NASA ve Microsoft ayrıca, HoloLens kullanarak Mars üzerinde çalışılmasını sağlayacak OnSight adlı bir teknoloji de geliştiriyor.

(Al Jazeera Türk)