Urla’da bir grup aşırı milliyetçi tarafından Hakların Demokratik Partisi’ne yapılan saldırılardan rahatsız olan Urlalılar yaşananlardan üzüntülü. Urla kaymakamı, emniyet müdürü ile CHP, DSP ve AK Parti’nin ileri gelenleri de HDP’nin siyaset hakkına sahip çıktı.

Eski CHP'li yeni DSP başkan adayı olan Urla Belediye başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, olaylardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Karaosmanoğlu HDP'nin binasının yeniden açılışına gelir misiniz sorusuna "Tabii ki katılırım. Elbette burada herkese yer var, herkesin serbestçe politik çalışma yapması demokrasinin gereğidir."

NE OLMUŞTU?

Urla'da geçtiğimiz günlerde HDP Seçim Bürosu açılışında toplananlara, meydanın başka bir köşesinde toplanan grup slogan atarak müdahale etmiş, gerginlik, bir süre sonra taş atmaya dönüşmüştü.

TOMA desteğindeki Çevik Kuvvetin, uyarılara rağmen dağılmayan gruba gaz bombasıyla müdahale ettiği, HDP seçim otobüsü ile çevrede bazı işyeri ve araçların zarar gördüğü olayda, bir emniyet amiri ile bazı kişiler de hafif yaralanmıştı.

Gerginliğin sürmesi üzerine HDP yetkilileri, seçim bürosu açılış etkinliğini iptal etmiş, HDP'liler polis konvoyu eşliğinde ilçeden çıkarılmıştı.

Urla Kaymakamı Şehmus Günaydın'ın talimatıyla, şehir merkezine araç girişine bir süre izin verilmezken, konvoy dışındaki bir minibüs taşlı saldırıya uğramış, 4 kişi yaralanmıştı.

Olayların kesilmemesi nedeniyle, İnsan Hakları Derneği'nin önderliğinde değişik STK'lardan oluşan bir heyet Urla'da son günlerde yaşanan gergin ortamı yumuşatmak için ilçede çeşitli görüşmeler yaptı.

İzmirizmir.net yayın yönetmeni Pervin Mısırlıoğlu'nun kolaylaştırıcılığında KESK'ten Ramis Sağlam, Eğitim Sen şube başkanı Duran Sınacı, İHD Başkanı Ahmet Alagöz, Çağdaş Hukukçular Derneği'nden Eylem Yüksel, İmece Dostluk Dayanışma Derneği'nden Düriye Kayserilioğlu, HDP Urla belediye başkan adayı İsmail Aydın'dan oluşan bir heyet; Urla kaymakamı Şehmuz Günaydın, Urla belediye başkanı (eski CHP'li yeni DSP adayı) Selçuk Karaosmanoğlu, Urla ilçe emniyet müdürü Hakan Becel, AK Parti ilçe başkanı Tarkan Bakırlı ve CHP ilçe başkanı Yusuf Baratalı ile görüştü.

İşte görüşler:

EMNİYET MÜDÜRÜ: “HERKES KENDİ POLİTİK ÇALIŞMASINI YAPABİLİR”

Urla ilçe emniyet müdürü Hakan Becel şöyle konuştu: "Şu yerel gazete benim HDP'lilere fazla arka çıktığımı, onları fazla koruduğumu düşünüyor. Biz bir kaç gün önceden haber almıştık bir şeyler planlandığını ama bu kadarını öngöremedik. 8-9 ayrı yerde önlem aldık, bu sayede Urla TOMA ile tanışmış oldu, çevik kuvvet oradaydı, halk şaşkındı. Apo posteri asıldı deniyor ama bu doğru değildir. 15 kişi göz altına alındı, ki birçoğu daha önce de benzeri suçlardan dolayı emniyete girip çıkmış kişilerdi, bu sefer de serbest bırakıldı. Bizim önlemlerimiz olmasaydı daha büyük sıkıntılar olabilirdi. Burada herkes elbette kendi politik çalışmasını yapabilir, bundan sonra da yapacaktır."

"Urla'daki bu özel tepkinin nedeni nedir? Kürtler giremez filan sözlerinin kökeni ne?" sorusunu yanıtlarken emniyet müdürü sözlerini şöyle sürdürdü:

"1992'de Kürtlerle yerli halk arasında dolmuş hatları konusunda yaşanan zıtlaşma yer yer çatışmalara da neden olmuştu. Onun izleri ne yazık ki hala değişik biçimlerde devam ediyor."

Emniyet müdürü, Urla'daki STK'larla zaten sürekli temas halinde olduklarını, bu olayların tekrarlanmaması için önümüzdeki günlerde kaymakam ve belediye başkanının da katılımıyla STK'larla bir öğle yemeği planladığını söyledi.

HDP: “ENGELLENMEMİZ BÖLÜCÜLÜĞE YOL AÇAR”

Olayların içindeki insan HDP belediye başkan adayı İsmail Aydın da yaşadıklarını emniyet müdürüne anlattı. Bu linç girişiminden canlarını zor kurtardıklarını söyleyen Aydın yaralıları durumu hakkında bilgi verdi. "MHP başkan adayı bizim toplantımıza müdahil olup İstiklal marşı başlattığında bebekli bir kadın hariç hepimiz ayağa kalktık. Sanki bayrağımızla bir derdimiz varmış gibi gözümüze sokmaya çalıştılar. Bizler de bu yarışın içindeyiz, bizler de kendimizi Urlalı hissediyoruz. Bizim yaptığımız propaganda değil, bizim engellenmemiz bölücülüğe yol açar" dedi.

DSP: “BURADA HERKESE YER VAR”

Kendisini ziyaret eden heyetle konuşan Urla Belediye başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, olaylardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. HDP'li başkan adayıyla tokalaşırken birbirlerine şans dileyerek yeni başkan konusunda espriler yaptılar. Eski CHP'li yeni DSP başkan adayı Selçuk Karaosmanoğlu HDP'nin binasının yeniden açılışına gelir misiniz sorusuna "tabii ki katılırım" dedi. "Elbette burada herkese yer var, herkesin serbestçe politik çalışma yapması demokrasinin gereğidir."

AKP: “HERKES KADAR HDP'NİN DE TANITIM YAPMA HAKKI VAR”

Sonraki ziyaret durağı AK PARTİ ilçe binasıydı. İlçe başkanı Tarkan Bakırlı yerinde olmadığından kendisiyle telefon görüşmesi yapıldı. O da "Kendimize yapılmasını istemediğimiz hiçbir şeyi başkasına yapmamalıyız, yapılmasını da istemeyiz. Seçimler bir yarışmadır, herkes kadar HDP'nin de tanıtım yapma hakkı vardır" diye konuştu.

CHP: HERKESE SORUMLULUK DÜŞÜYOR

CHP ilçe başkanı Yusuf Baratalı seçim çalışmasına ara verip heyeti karşıladı, yaşananlardan üzüntüsünü belirterek, HDP'nin kendi seçim çalışmasını güvenli bir ortamda yapabilmesinin önemli olduğunu, bunu sağlamada kendileri dahil herkese sorumluluk düştüğünü söyledi.

KAYMAKAM ÜZGÜN

Heyet, ilk aranmada yerinde olmayan ilçe kaymakamı tarafından davet edildi. Urla kaymakamı Batmanlı Şehmuz Günaydın heyeti tek tek ilgiyle dinledi. Olayların bu şekle gelmesini asla arzu etmediklerini, kendisinin olay günü sabahtan itibaren konuyu yakından takip ettiğini, emniyet müdürünün Çeşmeli olduğu halde 4 gündür evine gitmediğini belirtti. "Şimdi herkes yumuşak konuşmalar yapıyor ama 20 kişilik saldırgan grup, başka partilerin meydandaki varlığından da güç almış olabilirler" dedi.

HDP'li başkan adayı kaymakama yönelik olarak "Saldırganlar bir gün önceden hazırlanmıştı, çöp tenekelerine sopa, taş depolanmıştı... Seçim otobüsü bizi korudu, orası olmasa şimdi ne durumdaydık bilmiyorum... Bu güruh önceden dertop edilebilirdi" deyince Kaymakam "ince bir ayar yapmaya çalışıldı. Tomaların devreye girdiği daha yoğun bir önleme başvurulsa bu sefer de başka türlü tepkiler alındığını biliyorsunuz. Sorunları demokrasi içinde çözmeliyiz, unutmayalım ki demokrasi herkese lazım" dedi. (İzmirizmir.net)