Çorum’daki kuru soğan üreticileri, yaptıkları masrafın karşılığını alamamaktan şikayetçi.

Çorum’un Üyük Köyü’nde yıllardır kuru soğan üretimi yapan Hacı Sevcan ve Metin Sevcan kardeşler, işçiye, mazota, gübreye ve tohuma ödedikleri parayı karşılayamayacak duruma geldiklerini belirterek, zarar ettiklerini söyledi.

‘MASRAFLARIN ALTINDAN KALKMAKTA ZORLANIYORUZ’

Elvan Yılmaz'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre Sevcan kardeşler, “Bu sene soğan üretici perişan. Çünkü soğan para etmiyor. Şu anda tarladan söküp getirdiğimiz soğanımız 75 ile 85 kuruş arasında satılıyor. Tohum ekme, bakma ve işçilik hesap edilirse zarar ediyoruz” diye konuştular. Metin Sevcan, işçiye, mazota, gübre ve tohuma ödedikleri parayı karşılayamayacak duruma geldiklerini belirterek, masrafların altından kalkmakta zorlandıklarını aktardı. Yaklaşık 26 yıldır kardeşi Metin Sevcan ile soğan ürettiklerini kaydeden Hacı Sevcan, kendi arazilerinin dışında kiraladıkları arazilerle toplam 400 dönümlük alanda soğan ekimi gerçekleştirip yaklaşık 3 bin ton soğan üreterek ülke tarımına katkıda bulunduklarını anlattı.

‘TARLADA 80 KURUŞ, MARKETTE 2,5 LİRA’

Devletin tarım politikalarının yanlışlığına da değinen Sevcan kardeşler, Üyük Köyü’nde ve çevre köylerde yıllardır kuru soğan üretimi yaptıklarını anlatarak, “Tarlada A kalite soğan 80-85 kuruşa satılırken geçen yıldan kalma soğan markette 2 ila 2,5 lira arasında vatandaşa satılıyor” dediler. Hacı Sevcan, devletten buna bir çözüm bulmasını istediklerini vurgulayarak; “Devlet kendi çiftçisiyle rekabet eder konuma gelmiş durumda. Mazot fiyatları almış başını gitmiş. Masraflar gelirimizin çok üstüne çıktı. Şu anda soğan fiyatı maliyetinin çok altında” dedi. Metin Sevcan ise “Üretimde sıkıntı yok ama şu an soğanın bir satış değeri yok. Biz bir gübreyi 150 liradan alırken şu an 340 liraya almaya başladık. Sadece 8 ayda değişen bir fiyat bu. Bugünde 75 ile 85 kuruş arasında soğan satıyoruz, hiçbir şekilde kurtarmıyor. Ama biz geleneksel olarak bunu yapıyoruz, yapmazsak ne yapacağız? Ya üretimden çekileceğiz ya da sabırla yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

‘ÇORUM TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRÜ: PAZAR SIKINTISI ŞU AN YOK

Çorum Tarım ve orman İl Müdürü Orhan Sarı, Çorum’da her yıl yaklaşık 60 bin dekar alana kuru soğan ekimi yapıldığını ifade ederek, 60 bin dekar alanda yine her yıl yaklaşık 200 bin ton soğan hasadının yapıldığını söyledi. Çorum’un Türkiye’nin kuru soğan üreticisi iller arasında üçüncü sırasında yer aldığını belirten Sarı, “Soğan üretiminde bu hasat dönemimde verimli bir yıl geçiriyoruz. Mor soğan genelde ihracata gidiyor, sarı soğanın da yurt içinde tüketimi sağlanıyor. Pazar sıkıntısı şu an için yok, alım oluyor. Üreticilerimiz depolama yapıyor, ihtiyaç halinde soğanların sevkiyatları yapılıyor. Pazar sıkıntısı olacağını düşünmüyoruz" diye konuştu.