dokuz8haber / Özlem Türkdoğan

Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu ile Karadeniz İsyandadır Platformu, Ordu Valiliği’nden, Uşak Eşme’de siyanürden zarar gören ve ekin vermeyen arazileri göstermesini talep etti.

İstanbul'dan giden çevre ve ekoloji muhabirleri ile doğa ve yaşam savunucuları, Fatsa’daki mücadeleye destek vermek için çadır alanını ziyaret etti.

Maden ocaklarının tehdidi altında bulunan Fatsa’da, Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu’nun daveti ve Karadeniz İsyandadır Platformu’nun desteği ile gerçekleşen ziyarette, Ordu Valiliği’nin maden projesinin zararsız olduğu konusunda köylüleri ikna etmek için yaptığı girişimler dile getirilerek, Valiliğin şirketin sözcülüğünü üstlendiği ifade edildi.

“DİRENİŞ ÇADIRINA GELEN KİŞİLER TEHDİT EDİLİYOR”

Gazetecilere açıklama yapan platform yetkilileri, maden şirketlerinin ve Ordu Valiliği’nin kendilerine baskı yaptığını dile getirerek, “Direnişimiz büyüyerek sürerken bir yandan da madenci şirketin ve destekçilerinin baskı politikaları artarak devam etmektedir. Meşru olarak yaptığımız her eylem ve etkinliğe kolluk kuvvetleri yığılmakta, direniş çadırına gelen insanlar tehdit edilerek sindirilmek istenmektedir. Son olarak Ordu Valiliği, siyanür ve maden yanlısı bir takım akademisyenleri köyümüze getirmek istemiş, bu da yetmiyormuş gibi madenci şirketin reklamcılığına el atıp siyanürün ‘zararsız’ olduğunu anlatmak için köylüleri ve ilçedeki STK’ları Uşak Eşme’deki madene götürmek istemiştir” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından platformlar, yaşam alanlarının savunucusu olacaklarını dile getirirken, Ordu Valiliği’ne ise şu soruları yöneltti:

– “Fatsa – Ünye arasında kurulmak istenen maden işletmesi mahkeme sürecindeyken yaptığınız bu çalışmalar mahkemeyi etki altına almayacak mıdır?

– Valilik makamı olarak İngiliz Stratex International Plc ortaklı Altıntepe şirketinin yanında, madene karşı direnen halkın karşısında yer almanızın nedeni nedir?

–  Valilik makamı olarak maden şirketinin reklam danışmanlığını yapmanız doğru mudur?

–  Madene karşı direnen köylüleri ikna emek için götüreceğiniz iddia edilen Uşak Eşme’de bin 500 kişinin maruz kaldığı ve laboratuvar tahliliyle de kanıtlanan hidrojen siyanür zehirlenmesinden haberiniz var mı?

–  Fatsa’da madene karşı direnen köylüleri, Uşak Eşme’de siyanürden etkilenen insanlarla yan yana getirecek misiniz?

–  Fatsa’da madene karşı direnen köylülere Uşak Eşme’de siyanürden zarar gören ve ekin vermeyen arazileri gösterecek misiniz?”