Eğitim Sen’in Ankara, İstanbul, İzmir ve Mersin’deki dört şubesi akademisyen Elifhan Köse hakkında Başbakana hakaret iddiasıyla verilen hapis cezasını tanımadıklarını duyurdu.

Bianet'in haberine göre; Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Ankara 5 Nolu, İstanbul 6 Nolu ve İzmir 3 Nolu Üniversiteler Şubeleri ile Mersin Üniversitesi Temsilciliği Berkin Elvan anmasına katılan üyeleri Yrd. Doç. Dr. Elifhan Köse hakkında hapis cezası verilmesiyle ilgili ortak açıklama yayınladı.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğretim üyesi ve Elifhan Köse ile birlikte üç kişi hakkında “Başbakana hakaret” iddiasıyla açılan dava 19 Aralık’ta sonuçlanmıştı.

Davada Elifhan Köse hakkında "Hırsız Tayyip Erdoğan" sloganı attığı iddiasıyla Türk Ceza Kanunu 125/1 maddesi gereğince “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” suçlamasıyla 11 ay 20 gün hapis cezası, diğer sanıklar hakkında ise adli para cezası verildi. Ertelenen kararı avukatlar temyize götürecek.

‘BU DAVA BİTMEDİ, CEZAYI TANIMIYORUZ’

Eğitim Sen şubeleri “Bu dava bitmedi” başlıklı açıklamalarında Elifhan Köse’ye verilen cezayı tanımadıklarını belirtti.

Hakkında soruşturma açılan ve işten çıkarmalarla karşılaşan diğer kadın akademisyenlere de yer verilen açıklamada “Elifhan Köse'ler yalnız değildir” denildi.

“Cumhurbaşkanının kötü kopyaları ve tetikçileri yargıda, üniversitelerde her geçen gün çoğalmakta! Eleştirel, özgür düşünce bastırılmak, yok edilmek isteniyor. Diktatörün buyruklarını sorgusuz sualsiz yerine getirecek otomatlar yaratılmak isteniyor. Bunun karşısında korkmadan, yılmadan direnen eğitim ve bilim emekçilerine gaz bombaları yağdırılıyor, plastik mermiler, zehirli gazlı sular sıkılıyor.

"Yine yetmiyor; AKP’nin mahkemelerinde yargılanıyorlar, insanlık onurunu, eleştirel düşünceyi, özgür bilimi sonuna dek savunan Elifhan Köse’ler, Oya Yağcı’lar, Ceyda Sungur’lar üniversitelerde yalıtılmaya, yalnızlaştırılmaya, haysiyetsizleştirilmeye çalışılıyor. Haksızlıkların, hukuksuzlukların karşısında korkmadan, yılmadan duran, itiraz eden eğitim ve bilim emekçileri üniversitelerden atılmak isteniyor. AKP’nin gerici politikaları doğrultusunda üniversitelerde kadın emeği, kadın varlığı da yok edilmek isteniyor.

“Eğitim Sen’in Üniversiteler şubeleri olarak bizler AKP iktidarının haksızlıklarına, eğitimde gericileşme politikalarına, üniversitelerde düşünce ve ifade özgürlüğünü, eleştirel düşünceyi, akademik özerkliği, bilimsel özgürlüğü engelleyen, ortadan kaldıran her türlü uygulamaya, güvensizleştirmeye karşı sonuna kadar direnç göstereceğimizi, kararlılıkla mücadelemize devam edeceğimizi duyururuz. AKP’nin tetikçileri hiçbir suretle bizi yıldıramadı, bundan sonra da yıldıramayacak!”