Koronavirüs salgını nedeniyle iş yerleri uzun süre kapalı olan esnaf zor günler yaşarken, Konya Teknik Üniversitesi yönetimi tepki çeken bir karara imza attı.

Salgında esnaftan kira ücretinin yüzde 25'ini alan Konya Teknik Üniversitesi yönetimi, 2 Temmuz'da başlayan yeni süreçle kira ücretlerinin tamamını almaya başladı. Konya Teknik Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından esnafa gönderilen ihtarnamede, kira ücretlerinin ödenmemesi durumunda yasal işlem başlatılacağı, ardından ise kamu ihalelerinden men edileceği belirtildi.

SAYIŞTAY DENETİMİNİ GEREKÇE GÖSTERDİLER

Üniversiteye ait tesisleri kiralayan esnaf ise öğrencilerin daha gelmediğini gerekçe göstererek, kira ödemelerinin ekim ayında başlamasını istedi. Bu teklife sıcak bakmayan Konya Teknik Üniversitesi yönetimi ise Sayıştay denetimlerini ve tesislerin bir kısmının Milli Emlak'tan kiralandığını gerekçe göstererek, ücretlerin tamamının ödenmesini istedi.

'İŞ YOKUŞA SÜRÜLDÜ'

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak ve Kahveciler Odası Başkanı Mehmet Adil’in de esnafın sorunlarını üniversite yönetimine bildirmesine rağmen, üniversite  yönetimi kararından geri adım atmadı. Konuyla ilgili Kahveciler Odası Başkanı Mehmet Adil "KTÜN, iki kantin, iki kırtasiye ve bir yurt esnafına sahip bir üniversite. Bir kırtasiyeci kardeşimiz zaten işletmesini kapattı. Esnafımız 18 aydır kiranın yüzde 25'ini ödüyor. Görüşmeler yaptık, buna rağmen yüzde 75 kira almayacağız diye senato kararı çıktı. 'Sembolik olsun veya hiç almayın' dedik. Kabul görmedi. 'Bu para ödenmezse belgeler, sözleşmeler tek taraflı feshedilecek' denildi. İki yıl da ihaleden men cezası verilecek. İş yokuşa sürüldü. Amaçlarının ne olduğunu bilmiyoruz. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta’ya sıkıntılarımızı ilettik. Bakalım sonuç bekliyoruz" dedi.

‘SÖZLEŞMELERİN UZATILMASINI İSTİYORUZ’

Pandemiden önce işletmelerin ihalesini alan ancak salgından dolayı iş yerlerini açamadıkları için iflasın eşiğine geldiklerini söyleyen bir esnaf şunları söyledi: “Benim burada iki işletmem var. İşletmemi pandemiden üç ay önce iki yıllığına kiralamıştım. Pandemi ile birlikte iş yerlerimiz kapandı. Bizden ilk üç ay kira istenmedi. Daha sonra kiranın yüzde 25’ini istediler. 2 Temmuz’dan itibaren de kiranın tamamını talep ettiler. Hatta dükkânlarımız kapalı olmasına rağmen ısınma ücreti dahi istediler. Birkaç arkadaşımız iflas etti. Üniversite, borcu ödemediğimiz takdirde bizi icraya vereceğini ve kamu ihalelerinden men edileceğimizi söyledi. Ben de mecburen borçlanarak kiraların ücretini verdim. İki yıl boyunca boş dükkanlara kira verdik, üniversiteden yeni dönemde kayıplarımızın karşılanması için iki yıl daha işletmelerimizin sözleşmesinin uzatılmasını talep ediyoruz”

‘ALDIĞIMIZ KARARLAR MEVZUATA UYGUN’

Gelen tepkilerin ardından üniversite tarafından konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Gelişim yerleşkesi binası ve içindeki iş yerleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden rektörlüğümüze geçici olarak tahsis edilmiştir. İş yerleri kirası hususundaki tasarruf yetkisi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile rektörlüğümüz arasında yapılan protokol ile sınırlıdır. Bu doğrultuda pandemi sürecinde yayınlanmış ilgili genelgeler ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görüşleri doğrultusunda iş yeri işletmecilerinden tam kapanma döneminde hiç kira alınmamıştır. Tam kapanmanın olmadığı diğer pandemi dönemlerinde ise iş yeri kiralarına yüzde 75 indirim uygulanmıştır. 2 Temmuz 2021 tarihinde tam olarak normalleşme sürecine geçilmesiyle birlikte Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) tarafından sözleşmede yer alan kiraların tahsil edilmesine karar verilmiştir. Üniversitemizin almış olduğu kararlar ve uygulamalar mevzuata uygun olup bir yandan işletmecilerimizin hakkını gözetirken bir yandan da kamu zararının oluşmaması için ölçülü ve dengeli kararlar alınmaya özen gösterilmiştir."

Kaynak: Gazete Duvar