Bu yıl üniversite sınavı sonuçlarının açıklanmasından sonra en çok konuşulan konulardan bir tanesi öğrenci yurtları oldu. Öğrenciler özellikle buca kız yurdu eksikliğinden şikayetçiydi. Devlet ve özel yurtlar dahil olmak üzere hepsi kapasitelerini doldurmuşlar idi. Durum böyle olunca kiraların da fiyatları artış göstermiştir. Bazı fırsatçı ev sahipleri fırsattan istifade etmeye çalışmışlardır.

Üniversite Yatay Geçiş Nasıl Yapılır? Türleri Nelerdir?

Yatay geçiş pek çok üniversite öğrencisi için okul ya da bölüm değiştirme olanağı sunmaktadır. Çeşitli türleri ve adımları bulunan yatay geçiş işlemleri üniversitelerin belirlemiş olduğu tarihlerde gerçekleşmektedir. Bunun yanında yatay geçiş koşulları da tamamen üniversitelerin sunduğu yönergelerce açıklanmaktadır. Dolayısıyla her üniversite farklı bir başvuru yöntemi ve koşulu izleyebilmektedir. Yatay geçiş türleri ise 3’e ayrılmaktadır. Kurumlar arası, kurumlar içi programlar arası ve merkezi yerleştirme puanı şeklinde açıklanmaktadır. Yatay geçiş koşulları ise bu türlere göre farklı olmaktadır.

Yatay Geçiş Başvuruları Nasıl Yapılıyor?

Yatay geçiş başvurusu yapmak için öncelikle ilgili üniversitenin yayınlamış olduğu yönergeyi incelemek gerekiyor. Bu yönergelerde başvuruların nasıl gerçekleşeceği açıklanıyor. Yüz yüze, posta yoluyla ya da online olarak başvuru adımları bulunuyor. Her üniversite kendine göre başvuru yöntemi seçerek o şekilde başvuruları kabul ediyor. Yüz yüze başvurularda bazı üniversiteler vekaleten başka bir öğrencinin başvuru adımlarını gerçekleştirmesine izin verebiliyor. Ancak bazı üniversiteler direkt öğrencinin kendisinin gelmesini istiyor. Yatay geçiş başvurusu için posta yoluyla başvurulara değinecek olursak da mutlaka verilen tarihler arasında ulaşması talep ediliyor. Posta ya da kargoların okula geç gelmesi kabul edilmiyor. Bu öğrencilerin başvuruları yapılmıyor.

Başarı Puanı ile Yatay Geçiş Koşulları Nelerdir?

Başarı puanı ile yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin genel olarak 4 üzerinden 2.5 genel ortalamaya sahip olması gerekiyor. Bu not ortalaması ise üniversiteden üniversiteye göre değişebiliyor. Ancak istenen okula ve bölüme geçiş yapabilmek için ortalamayı olabildiğince yüksek tutmak gerekiyor. Böylece yatay geçiş yapmak çok daha kolay olacaktır. Bunun yanında bazı üniversiteler geçiş yapılmak istenen bölümün taban yerleştirme puanını geçmiş olmak gerektiğini de şart koyuyor. Bu koşul ise her üniversitede bulunmuyor. Genel olarak hiçbir dersten kalmamak, disiplin cezası almamış olmak ve daha önce yatay geçiş yapmamış olmak gerekiyor. Daha detaylı yatay geçiş koşulları ise her üniversitenin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı üzerinden açıklanıyor.

Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Koşulları Nelerdir?

Merkezi yerleştirme puanıyla birlikte yatay geçiş yapmak isteyen kişilerin geçiş yapılacak bölümün taban puanını karşılaması gerekiyor. YKS yerleştirme puanı ile yapılacak bu başvurular hemen hemen başarı puanıyla başvurularla aynı koşullara sahip oluyor. Üniversiteler merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapmak isteyenler için ayrı tarihler ve başvuru yönergesi sunuyor. Özellikle bu şekilde başvuru yapacak olan öğrencilerin daha önce merkezi yerleştirme puanıyla geçiş yapmamış olması isteniyor. Öğrencilerin okullardan daha önce yatay geçiş yapmadığına dair onaylı ve imzalı belge alması gerekiyor.

Yatay Geçişte İstenen Belgeler Nelerdir ve Nasıl Alınırlar?

Yatay geçiş yapmak isteyen kişilerin bazı belgeleri hazırlaması gerekiyor. Başvuru tarihleri içerisinde kullanılacak olan bu belgeler hemen hemen her üniversitede aynı oluyor. Fakat bazı üniversiteler başka belgeler de talep ediyor. Yatay geçiş belgeleri olarak genellikle not durum belgesi, öğrenci belgesi, disiplin belgesi, ders içerikleri, YKS sonuç belgesi ve YKS yerleştirme sonuç belgesi isteniyor. Bunların yanında bazen öğretim planı, yatay geçiş başvuru dilekçesi ve kimlik fotokopisi de gerekebiliyor.

İstenen bu yatay geçiş belgeleri ise çeşitli yollar ile temin edilebiliyor. Öncelikle gereken bu belgeleri okulun Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’ndan talep etmek gerekiyor. Böylece direkt onaylı ve imzalı belgeler alınabiliyor. Fakat bazı belgeleri üniversitenin resmi web sitesi üzerinden almak da mümkün olabiliyor. Fakat ders içerikleri, disiplin durum belgesi ve yatay geçiş engeli yok belgesinin mutlaka onaylı alınması gerekiyor. Dolayısıyla Öğrenci İşleri’nden talep edilmesi daha doğru oluyor. Öğrenci belgesi ve transkript belgeleri ise E-Devlet üzerinden de alınabiliyor. Bu yatay geçiş belgeleri karekod ile birlikte alındığı için direkt kullanılabiliyor. Ancak yine de Öğrenci İşleri üzerinden de talep edilebiliyor.