Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Suriye’de beşinci yılını dolduran savaşın yaklaşık 2,4 milyon “çocuk mülteci” yarattığını açıkladı.

UNICEF tarafından yayımlanan raporda, Suriye ve civarındaki ülkelerde 8,4 milyon Suriyeli çocuğun insani yardıma ihtiyaç duyduğunu, uluslararası yardım planlarının yetersiz olduğunu belirtildi.

Raporda savaş sırasında 3,7 milyon çocuğun doğduğu, bu rakamın Suriyeli çocukların üçte birini oluşturduğu ve hayatlarının “şiddet, korku ve göçle şekillendiği” vurgulandı.

Raporda “2013’tekine kıyasla iki kat daha fazla insan kuşatma altında ya da erişilmesi zor yerlerde yaşıyor. Yardım ulaştırılamayan bu insanların en az iki milyonu çocuk, ve bunların 200 bini kuşatma altında” deniyor.

“SAVAŞTIRILAN ÇOCUKLAR”

UNICEF çocukların savaşçı olarak kullanılmasındaki artışın Suriye’deki kaygı verici gelişmelerden biri olduğunu vurguladı.

Örgüte göre, “Çocuklar, tarafların hediyeler ve ayda 400 doları bulan ‘maaş’ teklifleri ile savaşa katılmalarının teşvik edildiğini söylüyor” deniyor.

2014’ten bu yana savaşan tarafların, bazıları yedi yaşında olan çocukları bile asker olarak kullandığı, 2015’te UNICEF’in belirlediği çocuk asker vakalarının yarısından çoğunun 15 yaşından küçük olduğu belirtiliyor.