Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), dünyada yaşanan çatışmaların ve aşırı şiddetin milyonlarca çocuğu yıkıcı düzeyde etkilediğini belirterek 2014 yılını çocuklar için yıkıcı bir yıl ilan etti.

UNICEF, dünyanın çeşitli bölgelerinde daha da tırmanan çatışmalarda savaşan tarafların başvurdukları aşırı şiddet, bunun yol açtığı sonuçlar, çocukların zorla silah altına alınmaları ve hedef seçilmeleri gibi nedenlerden dolayı 2014 yılının milyonlarca çocuk açısından bir dehşet, korku ve umutsuzluk yılı olarak hatırlanacağını belirtti.

UNICEF tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer verildi:

“Kendi ülkelerinde yerlerinden olanlar ve mülteci konumuna gelenler dâhil olmak üzere Orta Afrika Cumhuriyeti, Irak, Güney Sudan, Filistin Devleti, Suriye ve Ukrayna gibi ülkelerdeki şiddet dolu çatışmaların ortasında kalan 15 milyon çocuk vardır.

“Bugün dünyada tahminen 230 milyon çocuk silahlı çatışmaların etkilediği ülkelerde ve yörelerde yaşamaktadır.

“2014 yılında yüzlerce çocuk okullarından ya da okullarına giderken yolda kaçırılmıştır. Silahlı güçler ve gruplarca silah altına alınan ya da kullanılan on binlerce çocuk vardır. Eğitim ve sağlık kurumlarına yapılan saldırılar, okulların askeri amaçlarla kullanılması gibi durumlar birçok yerde artış göstermiştir.

“Geçtiğimiz yıl ayrıca çocukların sağlığı ve esenliği açısından önemli yeni tehditlere de yol açtı. Bunların arasında Gine, Liberya ve Sierra Leone’de patlak veren Ebola salgını yüzünden binlerce çocuk anasını babasını yitirdi, tahminen 5 milyon çocuk okul dışı kaldı.

“2014 yılında çocukların karşılaştıkları büyük güçlüklere karşın çatışmaların ve krizlerin etkilediği milyonlarca çocuk için umut vardır. Erişim güçlükleri, güvenliğin olmayışı ve finansman darboğazlarının ortasında UNICEF dâhil olmak üzere insani yardım kuruluşları birlikte çalışarak dünyanın en tehlikeli noktalarında yaşayan çocuklara yaşam kurtarıcı yardımlar, eğitim ve duygusal destek gibi diğer kritik hizmetler sağlamıştır.”

“Geride bıraktığımız yıl çocuklar açısından yıkıcı bir yıl oldu”

UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake konuya ilişkin şunları söyledi:

“Geride bırakmak üzere olduğumuz yıl milyonlarca çocuk açısından yıkıcı bir yıl oldu. Çocuklar sınıflarında öğrenim görürken, yataklarında uyurken öldürüldüler; ana-babalarını yitirdiler, kaçırıldılar, işkence gördüler, silah altına alındılar, tecavüze uğradılar, hatta köle gibi satıldılar. Yakın geçmişe bakıldığında, çocukların böylesine bir zulme maruz bırakıldıkları başka bir dönem gösterilemeyecektir. 

“Çocuk Haklarına dair Sözleşme’nin 25’inci yıldönümünde, tüm dünyada çocuklar adına sağlanan bunca ilerlemeyi kutlayabilecek durumdayken, başka milyonlarca çocuğun haklarının böylesine acımasızca ihlal ediliyor olması büyük üzüntü verici bir ironidir.

“Şiddet ve travma tek tek çocuklara zarar vermenin ötesinde toplumların gücünü de eritmektedir. Dünya, 2015 yılının her çocuk için daha iyi bir yıl olmasını sağlamak için daha fazlasını yapabilir ve yapmalıdır.

“Çünkü güçlü, güvende, sağlıklı ve eğitimli büyüyebilen her çocuk kendine, ailesine, topluma, ülkesine ve ortak geleceğimize katkıda bulunabilecek çocuktur.” (imctv)