Dışişleri Bakanlığı, Ayasofya ve Kariye Camilerine ilişkin Türkiye'den rapor isteyen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Komitesi'ne ret yanıtı verdi. Bakanlık, komitenin talebinin "taraflı ve siyasi saiklerle kaleme alındığını" savundu.

Türkiye, geçtiğimiz yıl daha önce müze statülerine sahip Ayasofya'ya ve ardından da Kariye'ye cami statüsü vermişti.

Dünya Mirası Komitesi ise Çin'de düzenlenen Genişletilmiş 44. Oturumu sırasında, yapılan bu değişikliklere ilişkin Türkiye'den 1 Şubat 2022'ye kadar bir rapor sunmasını istemişti.

Komite, oturum sonunda aldığı kararla, Ayasofya ve Kariye'de yapılan değişikliklerin, yapıların üstün evrensel değerleri üzerinde potansiyel etkileri olabileceği uyarısı yapmış ve Türkiye'yi uluslararası diyalog ve işbirliğine davet etmişti.

Cumartesi günü Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada ise, Ayasofya ve Kariye Camilerinin hangi amaçla kullanılacağı konusunun "Türkiye'nin egemenlik haklarıyla ilgili" olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye, mevcut uygulamalar, sahadaki durum ve Danışma Misyonu raporlarıyla uyumsuz; önyargılı, taraflı ve siyasi saiklerle kaleme alındığı anlaşılan UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin İstanbul'un tarihi alanlarına yönelik kararının konuyla ilgili maddelerini reddetmektedir"