THY’de uçuşa çıkmadıkları gerekçesiyle SMS ile işlerine son verilen THY çalışanlarının durumunu takip eden CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, yeni bir iddiayı gündeme getirdi. Oran, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e, “Aylık 25 bin TL maaş ve yılda 4 maaş ikramiye alan THY İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kazım Çalışkan, Tütün ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu başkanı iken Konya’da kaldığı otelin konaklama ücretini bir Tekel bayisine ödetti mi, bu gerekçeyle Başbakanlık Etik Kurulu’nca suçlu bulundu mu? Çalışkan, TAPDK Başkanı iken bazı kişisel, özel harcamalarını da personel maaşları için Vakıfbank tarafından açılan promosyon hesabından ödettiği ve bu nedenle de hakkında dava açıldığı doğru mudur? Çalışkan lojman tadilatını da promosyon hesabından mı yaptırdı?” diye sordu.

 

CHP’li Umut Oran, iddiasını TBMM’ye taşıyarak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi yaptı. AKP’li Metin Külünk’ün yasalaşan teklifiyle havacılığın grev yasağı uygulanan sektörler arasına alındığını ve 305 THY personelinin SMS ile işten çıkartıldığını anımsatan Oran, Bakan Şimşek’e şu soruları yöneltti:

 

“- THY İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kazım Çalışkan’ın Tütün ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) başkanı iken Konya’da kaldığı otelin konaklama ücretini bir Tekel bayisine ödettiği gerekçesi ile Başbakanlık Etik Kurulu’nca suçlu bulunduğu ve 07.3.2009 tarihli kurul kararının da Resmi Gazete’de yayımlandığı doğru mudur?

 

- Kazım Çalışkan, TAPDK Başkanı iken bazı kişisel, özel harcamalarını da personel maaşları için Vakıfbank tarafından açılan promosyon hesabından ödettiği ve bu nedenle de hakkında dava açıldığı doğru mudur?

 

- Kazım Çalışkan, TEKEL depolarının Deniz Feneri Derneği’ne kullandırılması, yine promosyon hesabından lojman tadilatı yaptırılması gibi suçlamalara muhatap oldu mu?

 

- 2009 yılından bu yana THY Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan ve ayda 25 bin TL maaş ve yılda 4 maaş ikramiye alan, Etik Kurulu tarafından menfaat sağlama yasağına aykırı hareket ettiği saptanan Kazım Çalışkan’ın, hak talebinde bulunmak için ellerindeki tek meşru ve hukuki argüman olan grevin yasaklanması karşısında yasal haklarını kullanarak uçuşa gitmeyen personelini SMS ile işten atmasını etik buluyor musunuz?

 

- Şaibeli bir geçmişi olduğu iddia edilen Kazım Çalışkan’ın yarısı kamuya ait olan ve tüm yönetimi bakanlığınızca atanan Bayrak Taşıyıcı havayolumuzda sorumlu bir görevde bulunması karşısında herhangi bir tasarrufta bulunmayı düşüyor musunuz?

 

- 2011 yılında 1 milyar TL zarar eden, personeli ile ihtilaflı, yasaya karşı hile yollarını kullanıp haksız ve hukuksuz yere Toplu İş Sözleşmesi sürecini uzatarak çalışanlarının meşru haklarını gasp eden THY yönetimini değiştirmek için, en büyük hissedar sıfatı ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na THY Olağanüstü Genel Kurul çağrısı yapmayı düşünür müsünüz?

 

BAŞBAKAN’A DA “KÜLÜNK’ÜN YAPTIĞI ETİK Mİ?” SORUSU

Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelttiği soru önergesinde de havacılığa grev yasağı getiren yasa teklifinin sahibi olan AKP’li Metin Külünk’ün kişisel web sitesi üzerinden CV toplayarak THY’ye kabin memuru alımı için kurulan arkadaşının sitesine yönlendirmesini etik bulup bulmadığın açıklamasını istedi.