Umut Gündüz'ün ölümüne sebep olan sanık Çağdaş Şenyüz'ün yargılandığı davanın karar duruşması görüldü. Sanığa indirim uygulanarak 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verildi. 

Ankara'da 15 Temmuz 2020’de 19 yaşındaki profesyonel bisikletçi Umut Gündüz’e aracıyla çarparak ölümüne yol açan alkollü sürücü Çağdaş Şenyüz'ün yargılandığı davanın karar duruşması Ankara 57’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Hakkında "taksirle ölüme neden olmak" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istenen sanık Şenyüz tutuksuz yargılandığı davaya Gündüz'ün ailesi, avukatları, arkadaşları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Abdullah Koç, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan,  Evrensel İnsan Hakları Derneği adına Ali Haydar Çelebi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka'nın yanı sıra farklı illerden çocuklarını kaybeden aileler de katıldı.  

ÇOK SAYIDA KİŞİ SALONA ALINMADI

Duruşma salonuna Gündüz'ün ailesi, milletvekilleri ve gazeteciler alındı. Yer olmadığı gerekçesiyle salona alınmayan çok sayıda kişi de dışarıda bekletildi. Sanık Şenyüz ise takım elbiseli haliyle salonda hazır bulundu. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmaya Adana Barosu Bisiklet Topluluğu adına avukatlar davaya müdahillik talebinde bulundu. 

SANIK İLK KEZ 'PİŞMANIM' DEDİ

Duruşmada ilk olarak konuşan sanık Şenyüz, önceki savunmalarını tekrar ettiğini ifade ederek ilk kez pişman olduğunu ileri sürdü. 

'KATİL KORUNUYOR'

Gündüz'ün babası Menderes Gündüz, 526 gündür katil Şenyüz'ün korunduğunu belirterek, "Bu mahkemede değil ağır cezada yargılanması gerekiyor. Çünkü bu bir kaza değil kasten öldürmeden yargılanmasını talep ediyoruz" dedi. Gündüz'ün annesi Asuman Gündüz, "526 gündür hiç pişman olmadığını söyleyen katil şimdi nasıl pişmanım diyor. Duruşunda pişmanlık görmüyorum. O benim çocuğumun katili" ifadelerini kullandı. 

‘CEZALANDIRILSIN’

Gündüz ailesinin avukatı Dursun Yılmaz, "Sanık kazaya sebebiyet vermiştir. Sanık kaçmıştır bu hususta da cezalandırılmasını istiyoruz. Dosya kapsamında emsal kararlar sunduk. Türkiye'de her gün karşılaştığımız kazalara benzerdir. Görevsizlik talebimizi yineliyoruz. En ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz. Sanık adli kontrol hükümlerini ihlal etmiştir. Kaçma şüphesi var bu nedenle infaz edilmesini talep ediyoruz" diye belirtti. 

DOSYANIN AĞIR CEZAYA GÖNDERİLMESİ TALEBİ

Sanığın Gündüz'ü hastaneye götürseydi belki yaşayabileceğini ifade eden Gündüz ailesinin avukatı, "Olası kast ihtimalinin ağır ceza mahkemesinde tartışılmasını talep ediyoruz" dedi. Beyanların ardından iddia makamı, Adana Barosu Bisiklet Topluluğu'ndan avukatların katılma talebinin reddine karar verilmesini istedi. İddia makamı görevsizlik talebinin reddedilmesini istedi. 

ADLİ KONTROL KARARI KALDIRILDI

Beyanlara ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasına, Adana Barosu Bisiklet Topluluğu'nun katılma talebinin reddine, katılanların görevsizlik talebinin reddine karar verdi. 

'EMSAL BİR KARAR ÇIKMALI'

Taraflara son sözleri soruldu. Gündüz ailesi avukatları, sanığa herhangi bir indirim uygulanmaksızın en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi. Gündüz'ün babası Menderes Gündüz, "İkinci aracın Umut'un ölümüne sebebiyet vermediği belirlendi. Hatta katilin yapması gerekenleri yaparak yurttaşlık gereğini yerine getirerek 112'yi aramıştır. Katil Şenyüz alkol ve aracının ona verdiği güvenle tüm bisikletler için tehlike arz etmektedir. Bunun adı kaza değil kasıttır. Hızını dahi kesmeden evine gidip uyuyacak kadar da vicdansızdır. Tüm bisikletli ve motosikletlilerin gözü kulağı bugün buradan çıkacak kararda. Yaşamın kazanabilmesi için buradan emsal bir kararın çıkması gerekiyor" şeklinde konuştu. 

BERAAT TALEP EDİLDİ

Sanık avukatı ise, maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için olay yerinde keşif yapılmasını talep etti. Yolun bisiklet kullanıma uygun olmadığını dile getiren sanık avukatı, "Merkezi idarenin de sorumluluğu var. Yol kenarında kaldırım yok. Yol daralmış durumda. Mahkemece bu taleplerimiz kabul edilmediği sürece önceki savunmamızı tekrar ediyoruz. Olaya ikinci bir araç karışmıştır. Bu nedenle ölüme sebebiyet verme olayının açıklığa kavuşması gerekiyor" dedi. Bilinçli taksirle öldürme nedenlerinin oluşmadığını belirten sanık avukatı beraat kararı verilmesini talep etti. 

Kararını açıklayan mahkeme, 4 yıl hapis cezasını vererek alkollü olması gerekçesiyle cezayı artırdı ve 5 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Mahkeme sanığın duruşmalara düzenli katıldığı gerekçesiyle indirim yaparak 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verdi. 

'ELİNİZDEKİ KALEMDE KAN VAR' 

Karara tepki gösteren Gündüz'ün babası Menderes Gündüz, "5 yılın altına düşürüp katili koruyorsunuz. Siz de katilsiniz elinizdeki kalemde kan var. Katil yargılanmadı ama biz mahkemeyi ve savcılık hakkında örnek yargılama yapacağız" şeklinde konuştu.

Kaynak: MA