Dede, "Siyasi iktidar Kobani davasında da bu ülkenin demokrasisi için mücadele eden insanları bir mahkeme kararıyla suçlu sıfatıyla seçim malzemesi olarak kullanmayı amaçlıyor" dedi.

Mezopotamya Ajansından Berivan Altan'a konuşan HDP'li Dede, IŞİD'in Kobani’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek HDP'nin eski eş genel başkanları ve MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobani davasına dair değerlendirmelerde bulundu.  Davanın 13’üncü duruşması 30 Mayıs’ta başlayacak.

Yargılamanın yapıldığı Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi; Aysel Tuğluk, Dilek Yağlı, Gülser Yıldırım, Gültan Kışanak, Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Mesut Bağcık, Sebahat Tuncel, Sibel Akdeniz, Aynur Aşan ve Zeynep Karaman’ın savunmalarını avukatlarıyla birlikte bir gün; birleşen dosyaları bulunanlar için 2 gün olacağını belirterek, en geç 20 Mayıs’a kadar savunma yapacaklarına dair bildirimde bulunulması için ara karar kurdu.

"SAVUNMA HAKKININ KISITLANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Davanın siyasi yönlendirmelerle açıldığını söyleyen Dede, bir an önce karar çıkması için acele edildiğini söyledi.

Savunma hakkına dikkat çeken Dede, "Adil bir yargılama olacaksa, hiçbir şekilde savunmanın kısıtlanmaması gerekiyor. Bu kadar kapsamlı bir davada, -3 bin 530 sayfalık iddianame, dava başlarken 324 olan klasör sayısı bini aştı- arkadaşlarımızın bir gün de savunmasını yapmasını beklemek, adil yargılama hakkının doğrudan ihlali demektir. 30 Mayıs’ta başlayacak duruşmalarda bu yöndeki itirazımızı sunacağız. Yargılanan siyasetçiler de bu sınırlandırmayı kabul etmeyecek. Arkadaşlarımızın savunma hakkının kısıtlanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

"SEÇİM MALZEMESİ OLARAK KULLANILMASI AMAÇLANIYOR"

Yargılama başladıktan sonra Devlet Bahçeli, Fahrettin Altun, Süleyman Soylu ve Tayyip Erdoğan’ın yargılamaya doğrudan müdahalede bulunan söylemler, tweet'ler ve videolar paylaştıklrını söyleyen Dede, şöyle devam etti:

"Mahkemenin son aldığı kararında bu siyasi iradeden bağımsız olduğunu düşünmek mümkün değil. Canan Kaftancıoğlu, Gezi davalarında kararlar verildi. Siyasi iktidar, Kobani davasında da bu ülkenin demokrasisi için mücadele eden insanları bir mahkeme kararıyla suçlu sıfatıyla seçim malzemesi olarak kullanmayı amaçlıyor. Yaşanan olağanüstü bir durum yokken mahkemenin böyle bir ara karar alması, bizde de bir yerlerden böyle bir talimat geldiği, tehdit edildiği, sıkıştırıldığı ya da gönüllü olarak siyasi iktidara iradelerini teslim ettikleri kanısını uyandırıyor” ifadelerini kullandı.