Bu yıl beşincisi gerçekleşecek olan Çanakkale Bienali resmi sayfasında yaptığı açıklama ile bienalin iptal edildiğini duyurdu.

Bianet'in haberine göre; 24 Eylül - 6 Kasım tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 5. Uluslararası Çanakkale Bienali “Göç” olgusu üzerinden 42 uluslararası sanatçının da katılımıyla gerçekleşecekti.

Çanakkale Belediyesi tarafından desteklenen ve Çanakkale Bienali İnisiyatifi (CABININ) tarafından düzenlenen bienalin iptal edildiği resmi internet sayfasından duyuruldu.

Açıklamada, 3. Çanakkale Bienali’nden bu yana genel sanat yönetmenliği ve eş-küratörlük görevini yürütmekte olan Beral Madra’nın gündem nedeniyle görevinden kendi isteğiyle ayrıldığı belirtildi.

Çanakkale Bienali İnisiyatifi yaptığı açıklamada, gerçekleşmeyen bianeli Aylan Kurdi’nin cansız bedeninin Çanakkale sahillerine vurduğu günü hatırlatarak vatansız kalmış tüm insanlara ithaf etti.

“MOTİVASYONUMUZU YİTİRDİK”

Açıklamada yer alan ifadeler şöyle:

“Bölgemizin son yıllarda yaşadığı savaş ve çatışma ortamı, ülkemizin son dönemde başından geçen elim ve vahim olaylar, herkes gibi bizleri de derinden sarsmış ve üzmüştür.

“Ülkemizin içinde bulunduğu bu ortamda, sanatın evrensel diliyle, uluslararası saygınlıkta bir etkinliği Çanakkale’de gerçekleştirmek, kentimizin barış kültürünü ve hoşgörüyü içselleştirmiş sosyal dokusunu görünür kılmak önemli bir sorumluluktu.

“Bu sorumlulukla, partner, bileşen ve destekçilerimizin de katkılarıyla çalışmalarımızı bu güne kadar özveriyle sürdürdük.

“Çanakkale Bienali İnisiyatifi olarak, 10 yılı aşkın süredir yüzlerce insanın emeğiyle oluşturulan Çanakkale Bienali’ni ve kentimizin kadim değerlerini en saygın şekilde temsil edecek sanatsal çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

“Fakat içinde sanatın olmadığı gelişmelerin sanatın kendi pratiklerinin önüne geçtiği bu koşullarda, günün gerçekliğinin herkesi kırılganlaştıran atmosferinin de etkisiyle coşkumuzu ve motivasyonumuzu yitirmiş bulunuyoruz.

“Bu nedenle 24 Eylül tarihinde açılması planlanan 5. Uluslararası Çanakkale Bienali’ni iptal ettiğimizi kamuoyuna üzülerek duyururuz.”

AKP MİLLETVEKİLİ TURAN, MADRA’YI HEDEF GÖSTERMİŞTİ

AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale Bienali’nin genel sanat yönetmenliğini yapacak olan Beral Madra’ya geçtiğimiz hafta tepki göstermişti.

Turan, küratör Beral Madra’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sosyal medya üzerinden hakaret ettiğini ileri sürmüştü.

Turan’ın konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyleydi:

“Şehrimizdeki bienalin genel sanat yönetmenliği, CHP’den çok HDP savunuculuğuyla bilinen, darbe destekçisi Beral Madra’ya yaptırılmak isteniyor.

“Bütün toplumu kucaklayan, herkes tarafından kabul görmüş onlarca onurlu sanatçı varken Beral Madra isminde ısrar edilmesinin anlamı nedir?

“Belediyeyi bu faaliyete destek olmamaya davet ediyoruz. En azından belediye, Beral Madra’nın isminin listeden çıkarılması şartını öne sürebilir. Darbe kafalılar sanatçı olsa ne olur, olmasa ne olur?”