Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ölüm tehdidi alan Kafkasya Forumu aktivisti Kuban Kural’a destek olmak amacıyla acil eylem çağrısı yayınladı.

 

Af Örgütü tarafından konuyla ilgili olarak hazırlanan ve imzaya açılan dilekçeler elektronik ortamda Adalet Bakanı, Küçükçekmece Başsavcılığı ve İstanbul Valisi'ne gönderiliyor.

 

“Çerkez Kökenli Türkiyeli Aktivist ölüm tehditleri alıyor” başlıklı eylem çağrısında şu ifadelere yer veriliyor:

 

Sayın Bakan,

 

Uluslararası Af Örgütü'nün UA 175/12 numaralı raporundan, Çerkez kökenli Türkiyeli aktivist ve gazeteci Enes Kurban Kural'ın ölüm tehditleri aldığını öğrendim. Nisan ayından beri aldığı bir dizi tehdit ve gözdağının ardından son olarak 15 Mayıs'ta İstanbul'daki ofisinden evine dönerken ölüm tehditi aldı. Kafkasya Forumu üyesi Enes Kuban Kural, Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleşecek olan 2014 kış olimpiyatlarına karşı aktif olarak kampanya yürütüyordu. Maruz kaldığı tehdit ve gözdağının yürüttüğü kampanyalar nedeniyle gerçekleştiğine inanıyor.

 

Enes Kuban Kural, Uluslararası Af Örgütü'ne, ilk olarak Nisan ayında takip edildiğini fark ettiğini söyledi. İki hafta içinde, onu takip eden aynı iki kişiyle karşılaştı. Araba içindeki ışığı açık bırakıp, rahatsız edici bir şekilde uzun uzun ona bakarak gözdağı vermeye çalıştılar. 15 Mayıs'ta, yanından geçen bir arabadan ölüm tehdidi içeren bir not atıldı. Notu almasından iki gün sonra, 17 Mayıs'ta, Enes Kuban Kural, İstanbul Küçükçekmece savcılığına başvurarak, kişisel güvenliğine karşı yapılan tehditler ve korkutmalar sebebiyle suç duyurusunda bulundu. Yetkililerden henüz cevap gelmedi ve Enes Kuban Kural kendisini hala güvende hissetmiyor. 15 Haziran'da Enes Kuban Kural, koruma talebinde bulundu. Uluslararası Af Örgütü'ne, koruma hakkındaki kararın İstanbul valiliğinde beklediğini söyledi.

 

Ben, Enes Kuban Kural'ın güvenliği hakkında endişe duyuyor, yetkililer olarak sizleri ölüm tehditlerine karşı hızlı, etraflı ve bağımsız bir soruşturma başlatmaya çağırıyorum. Sizlerden, Enes Kuban Kural'ın güvenliğinin sağlanması amacıyla derhal, talep ettiği gibi bir koruma görevlendirmenizi talep ediyorum.

 

Acil eylem çağrısına http://www.acileylem.org/#/tehdit-altinda/threat#146 adresindeki formu kullanarak bir imza ile destek vermek mümkün.

 

(Ajans Kafkas)