Uluslararası Af Örgütü, Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde 25 Haziran'da bakkal dükkanı işleten Mevlit Bengi'nin cinayet sonucu öldürülmesini kınadı ve cinayete ilişkin derhal kapsamlı ve etkili bir soruşturma başlatılması için Türkiye yetkililerine çağrıda bulundu.

Çok sayıda medya kuruluşu, Mevlüt Bengi’nin, 24 Haziran seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) sandık müşahidi olarak kaydedildiğini bildirdi ve cinayetin, PKK tarafından işlendiğini iddia etti. Ancak henüz cinayeti üstlenen bir kişi ya da grup olmadı ve soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.

Bengi, bir elektrik direğine bağlı halde ve başında bir silah yarasıyla ölü olarak bulunmuştu.

‘SOYLU'NUN AÇIKLAMALARI ŞİDDETİ KÖRÜKLEYEBİLİR’

Af Örgütü ayrıca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Pervin Buldan’ı arayarak HDP’yi cinayetten sorumlu tuttuğuna ilişkin haberlerden kaygı duyduğunu açıkladı.

Kanıtlarla desteklenmeyen buna benzer iddiaların, HDP’nin destekçileri ve üyelerine yönelik şiddeti körükleme tehlikesi taşıdığı belirtildi.

Bakan Soylu, benzer şekilde, 18 Haziran’da TRT’de katıldığı bir haber programında Diyarbakır Barosu ve Diyarbakır Ticaret Odası'nı PKK destekçileri olmakla suçlamıştı. Bu kurumların, seçim çalışmaları sırasında Urfa'nın Suruç ilçesinde yaşanan şiddet olaylarını araştırmak üzere ilçeye girişine izin verilmemişti.

‘SİVİL TOPLUMUN ARAŞTIRMALARI ENGELLENMEMELİ’

Uluslararası Af Örgütü, bağımsız sivil toplum örgütlerinin araştırma yapmasını engelleyen bu gibi önlemlerin hesap sorulabilirliği zayıflattığını ve devletin yürüttüğü soruşturmaya duyulan güveni aşındırdığını belirtti.

Yetkililere yapılan çağrıda, bağımsız sivil toplum örgütlerinin hiçbir tehdit veya engellemeye maruz kalmaksızın çalışmalarını sürdürebilmelerini güvence altına alınması talep edildi.