Öz Gıda İş sendikasından DİSK'e bağlı Gıda İş'e geçtikleri  gün işten çıkarılan sekiz Ülker işçisinin direnişi 140 gün sonunda kazanımla sona erdi. İşe iade talepleri kabul edilmeyen işçiler tazminatlarını aldı.

İşveren, işten çıkarmada gösterdiği İş Kanunu’nun 25. Maddesinin “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlıklı fıkrası yerine “Feshin geçerli sebebe dayandırılması” başlıklı 18. Maddeyi gösterdi. Kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeyi, 16 aylık ücret tutarında sendikal tazminat ödemeyi, dört ayın sigorta primlerini ödemeyi kabul etti.

İŞÇİLERİN İŞE İADE TALEBİ KABUL EDİLMEDİ   

İşçiler 140 gün sonunda fabrika önündeki direniş çadırlarını kaldırdı.

‘KAZANÇ SAĞLADIK’

DİSK Gıda-İş İstanbul Bölge Temsilcisi İbrahim Kızılyer son bir aydır işe geri dönmek için işverenle görüşmelerinin sürdüğünü ancak bunun kabul edilmediğini anlattı; "İşe iadenin kabul edilmeyeceğini anlayınca, ikinci aşamaya geçti. Tazminatlar için görüştük."

Yedi işçinin işe iade talebiyle açtığı davalardan feragat etti. Daha önce işveren açtığı dava sürdüğü için davadan feragat etmeyen bir işçinin ilk duruşması dün görüldü.

Mahkeme sonrasında işçiler ile işveren arasında protokol imzalandı.

İşveren kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeyi, 16 aylık ücret tutarında sendikal tazminat ödemeyi, dört ayın sigorta primlerini ödemeyi kabul etti

Bu protokolün çalışmaya devam eden Gıda-İş üyesi dört işçi için de kısmen güvence sağlandığını belirten Kızılyer “Kazanç sağladığımızı düşünüyoruz” dedi.

Beyza Kural/ Bianet