Türkiye, dünyaya kuru incir ihracatı yapan ülkelerin başında gelmektedir. Bunun nedeni ülkemiz incir üretiminde gerekli olan ılıman iklime sahip olmasıdır. Dünyadaki kuru incir üretiminin %70i, dünya incir ihracatının %75i ülkemiz tarafından karşılanmaktadır. İncirin tarihçesi MÖ 3000-2000 yıllarına kadar dayanmaktadır. İncirin anavatanı Anadolu olarak tahmin edilmektedir. Çünkü Anadoluda buna dair kanıtlar bulunmuştur. Geçen zaman içinde incir Anadoludan Akdenize yayılmıştır.

Yerli olan kuru incirler doğal şartlar altında yetiştirilir, hasat edilir ve hijyenik şartlar altında güneşte kurutulur. Bunun yanı sıra kuru incir fırınlarda da hijyenik ortamlarda kurutularak paketlenip satışa sunulur. Kuru incir ve taze incir üretiminde özellikle İzmir, Ödemiş, Aydın, Tire Germencik başlıca incir üretiminin yapıldığı yerlerdir.

Kuru İncirin Besin Değeri

Ülkemizde üretimi yapılan incirler kurutulup sizlere sunulmadan önce güneşte kurutulur. İncir yüzlerce tohum içeren küçük bir meyvedir. Çocuğunuz günde sadece bir adet kuru incir yerse, proteinlerin sentezlenmesi için bütün temel besin radikallerini alabilmektedir. Kuru incir tüketen insanlar beslenmede iki önemli amaca ulaşır.

Yaklaşık 100 gram kuru incir insan vücudunun günlük enerji miktarının %10nu, protein ihtiyacının %7sini karşılar. Bunun yanı sıra günlük önerilen kalsiyum miktarının %17sini ve %30 da demir ihtiyacını karşılar. Yetişkin bir insan günlük olarak 4-6 incir tüketerek vücudunun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin %30unu karşılayabilmektedir.

Kuru İncirin Faydaları

·         Kuru incirin içinde bulunan yüksek miktardaki protein, vitamin ve mineraller hücre yenilenmesinde büyük bir rol oynar.

·         Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve B vitamini bakımından zengin olan kuru incir insan vücudunun günlük olarak ihtiyaç duyduğu kalsiyumun bir bölümünü karşılar.

·         Kuru incir adeta bir potasyum deposu olması nedeni ile kan basıncı ve yüksek tansiyon hastalıklarında iyileştirici etkisi bulunur.

·         Diyet listelerinde ilk sırada yer alan kuru incir kilo kontrolü ve obezite tedavisinde büyük fayda sağlar.

·         Kuru incir diyet lifi bakımından oldukça zengindir.

·         Tatlı krizleri ile baş etmede oldukça etkilidir. Çünkü kuru incir oldukça tatlı bir besindir.

·         Kuru incir sindirim sistemi hastalıklarında oldukça etkili bir besin maddesidir. Sağlığa zararlı bakterilere karşı vücutta adeta bir kalkan oluşturur.

Aydın Kuru İncir Çeşitleri

Kuru incirler, kendi içlerinde birbirinden farklı kategorilere ayrılırlar. Bunlardan bazılarına değinecek olursak.

Süzme İncir:  Özellikle kış mevsiminde vücudun direncini arttıran, bağışıklığı güçlendiren ve balgam sökücü etkisi sayesinde evinize şifa kaynağı olan bu kuru incir türünde unlama yapılmamaktadır. Ağartma işleminden geçmeyen ve herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan kurutulan bu kuru incirler, glutensiz ve doğal ürünlerdir.

Aydın Efesi Kuru İnciri: Aydın ilinin en kaliteli kuru incir çeşididir. Dağ inciri olarak da bilinen bu incir türü, içinin yoğun dolgusu ve enfes tadı ile yiyenleri kendine hayran bırakır. Dalında hiçbir işlem olmadan doğal olarak kuruyan, yapay kurutma işlemi ya da fiziksel müdahale gerektiren ağartma işlemi yapılmayan doğal bir incir türüdür.

Karlık Natürel olarak yılların verdiği tecrübe ile sofralarınıza en doğal ve kaliteli kuru incir çeşitlerini sunmayı ilke edindik. Sektörün lideri olan Karlık Natürel en kaliteli incirleri özenle kurutarak ayağınıza getiriyoruz. Aynı zamanda kendi bahçelerimize ürettiğimiz incirler ile sağlığınızı önemsiyor ve ona göre hareket ediyoruz. Karlık Natürel kuru incir ürünlerinde kesinlikle koruyucu ve katkı maddeleri bulunmaz.

https://www.karliknaturel.com/urun-kategori/kuru-incir/