Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna ve Rusya arasında en kapsamlı esir takasını yaptıklarını açıkladı.

Arabulucuğundan dolayı Türkiye'ye ve Erdoğan'a teşekkür eden Zelenskiy, anlaşma sonucunda serbest bırakılan beş Azov komutanının savaş bitene kadar Türkiye’de kalacağını söyledi.

Ukrayna'da çeşitli ülkelerden toplanan Neonazi milis kuvveti durumundaki Azov Taburu, sivillere yönelik katliamlarla ve hak örgütleri tarafından da raporlanan işkence, tecavüz gibi savaş suçları ile anılıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, esir takası sonucu 215 Ukraynalı ve yabancı savaşçıyı geri aldıklarını belirtti.

Zelenski, esir takası sonucu geri getirilenlerin “188 Azovstal ve Mariupol savunucusu, 108 Azov savaşçısı, ulusal muhâfız, donanma, sınır koruması, polis, Güvenlik Servisi personeli” olduğunu söyledi.

Zelenskiy sözlerine şöyle devam etti:

“Recep Tayyip Erdoğan’la anlaşmamız kapsamında serbest bırakılan beş Azov komutanı savaşın sonuna kadar Türkiye’de rahat koşullarda olacak. Ailelerini görebilecekler. Halkımızı özgürleştirme hususunda liderlik eden rolü için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a samimi teşekkürlerimi sunuyorum.”

“Ukrayna, devletimize yardımlarından dolayı bir minnettarlık işareti olarak 10 yabancı vatandaşı Rus esaretinden kurtardı. Beş Britanya vatandaşı, iki ABD vatandaşı ve Fas, İsveç ve Hırvatistan vatandaşları. Suudi Arabistan’ın arabuluculuğunda evlerine geri dönecekler. Buna katkı sağlayan herkese minnettarız.”

Söz konusu esir takasının Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatından bu yana en kapsamlı esir takası olduğu belirtiliyor.

Anlaşmada Ukrayna'nın 215, Rusya'nın 55 kişiyi teslim aldığı belirtildi.

Rusya’ya teslim edilenler arasında Ukrayna lideri Volodimir Zelenski’nin “vatana ihanetle” suçladığı, Putin’in yakını eski Ukraynalı milletvekili Viktor Medvedchuk da yer aldı.

Kaynak: Evrensel