Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komiseri Dmitro Lubinets, geçtiğimiz hafta Moskova ile Kiev yönetimleri arasında gerçekleşen esir takasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de kalacakları açıklanan Neonazi silahlı grupların oluşturduğu Azov Taburu komutanlarının 'iyi şartlarda yaşadığını' söyleyen Lubinets, "Türkiye'de, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şahsi garantisi altında iyi durumdalar" dedi.

Lubinets, "Onlara yönelik güvenli, normal bir yaşam için mümkün mertebe tüm koşullar yaratıldı" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın resmi haber ajansı Ukrinform'a demeç veren Lubinets, serbest bırakılan Azov Taburu komutanlarına yönelik herhangi bir kısıtlamadan haberdar olmadığını belirtti.

Ukraynalı yetkili, şöyle devam etti:

"Hem savaş esirlerinin hem de sivil tutsakların serbest bırakılması için sürekli çalışıyoruz. Amacımız herkesi özgürleştirmek."

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz hafta Rusya ile Ukrayna arasında Türkiye ve Suudi Arabistan arabuluculuğunda esir takası yapıldı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, söz konusu takasla aralarında ölüm cezasına mahkum edilenlerin de olduğu 215 Ukraynalıyı kurtardıklarını söylemiş, 5 Azov taburu komutanının da Türkiye'de kalacağını açıklamıştı.

Zelenskiy, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştum. Azov’un 5 komutanı, Erdoğan’ın özel kontrolü altında Türkiye’de güvende tutulacak. Bunlar Sergey Volınski, Svyatoslav Palamar, Denis Prokopenko, Oleg Homenko, Denis Şlega. Bir daha Cumhurbaşkanı Erdoğan’a minnettarım" açıklamasını yapmıştı.