Rusya ordusu Kiev, Harkov, Mariupol ve Sumi'de insani koridorların açılması için bugün TSİ 10.00'dan itibaren ateşkes kararı aldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e dün ilettiği ateşkes talebi üzerine alınan karar, sivillerin kentlerden çıkışının sağlanmasını hedefliyor.

Ancak bu bölgelerde gerilimin yüksek olması nedeniyle söz konusu geçici ateşkesin her an iptal edilmesinden endişe ediliyor.

DÖRT KENTTE DURUM KRİTİK

Kiev'e ilerleyen Rusya ordusu başkent yakınlarındaki ilçe ve kasabaları kuşatırken ülkenin doğusundaki Harkov, Sumi ve Mariuopol kentlerinde de Ukrayna ordusunun yanı sıra milliyetçi Azov Tugayı gibi gruplarla da çatışmaları sürdürüyor. Kiev'de ise son durum şöyle:

Başkent Kiev'e yakın Hostomel ve Irpin kasabaları ateş hattında. Hostomel'deki bazı binalar hava saldırılarıyla vurulurken her iki taraf da bölgeyi kontrol ettiğini iddia ediyor.

Irpin Nehri üzerinden Kiev'e ulaşımı sağlayan köprünün çatışmalarda yıkılması nedeniyle bu kasabadan başkente ulaşım sağlanamıyor.

Kiev'in 150 kilometre batısındaki Zhytomyr'de de gerilim yüksek. Çatışmalara "geçici ateşkes" nedeniyle ara verilmesi nedeniyle bu bölgeden de sivillerin bugün tahliye edilmesi bekleniyor.

SUMİ VE HARKOV'DA 'CANLI KALKAN' İDDİALARI

Ülkenin kuzeydoğu kentleri Sumi ve Harkov'da ise günlerdir şiddetli çatışmalar yaşanırken Rusya ordusu, bu iki kentten sivillerin çıkarılması için oluşturulan insani koridorların milliyetçi gruplar tarafından engellendiğini iddia ediyor.

"Sivillerin canlı kalkan yapıldığı" iddiasında bulunan Rusya Savunma Bakanlığı, Harkov'da mahsur kalan onlarca yabancı öğrencinin de ülkelerine ulaşması için bugün "geçici ateşkes" kararını uygulamaya çalışacağını aktardı.

MARİUPOL'DA ÇATIŞMALAR HER AN BAŞLAYABİLİR

Donbass bölgesinin güneydeki liman kenti Mariuopol'da ise 5 Mart'tan bu yana "geçici ateşkes" kararı peş peşe alınmasına rağmen halen sivillerin kentten çıkışı sağlanamadı.

Moskova yönetimi ise kentteki sivillerin Rusya tarafına geçişinin engellendiğini iddia ederken Kiev yönetimi ise Rusya'nın "geçici ateşkes" kararına uymadığını savunuyor.

Mariuopol'da çatışmalar dün gece de devam ederken bugün çatışmalara ara verilmesi üzerine kentteki sivillerin çıkışının sağlanması hedefleniyor.