Ukrayna Altyapı Bakanlığı, 22 Temmuz'da İstanbul'da Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda Rusya ile Ukrayna arasında imzalanan ve 19 Kasım'da sona ermesi beklenen Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 120 gün uzatılacağını duyurdu.

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Ukrayna'dan tahıl çıkışını sağlayan anlaşmanın uzatılması kararının İstanbul'da verildiğini belirtti.

'KARAR AZ ÖNCE İSTANBUL'DA ALINDI'

Reuters'ın aktardığına göre açıklamada, "Bu karar az önce İstanbul'da alındı. BM ve Türkiye girişimin garantörü olmaya devam ediyor" denildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, tahıl anlaşmasının 120 gün daha uzatılacağını belirterek Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in resmi açıklamasını beklediğini duyurdu.

ZELENSKİY’DEN AÇIKLAMA

Zelenskiy sosyal medya üzerindin açıklama yaptı.

Açıklamasında “Tahıl Anlaşması 120 gün uzatılacak. Antonio Guterres ve Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ile birlikte gıda krizine karşı küresel mücadelede kilit karar aldı. Türkiye ve BM ortaklarından resmi açıklama bekleniyor” ifadelerini kullandı.

BM: ANLAŞMANIN UZATILMASINI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin uzatılması kararını 'memnuiyetle karşıladıklarını' bildirdi. Guterres, "Ukrayna'dan tahıl, gıda maddeleri ve gübre ihracatının güvenli seyrini kolaylaştırmak için Karadeniz tahıl girişimini sürdürme konusunda tüm tarafların vardığı anlaşmayı memnuniyetle karşılıyorum" dedi.

ERDOĞAN, 'ANLAŞMA SÜRECEK' DEMİŞTİ

Endonezya'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin ardından medya merkezinde basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile tahıl anlaşmasının genişletilmesi ve süresinin uzatılmasıyla ilgili herhangi bir görüşme yapıp yapmadıkları sorusunu şöyle yanıtlamıştı:

"Görüşmelerimiz sürekli devam ediyor ve şu an itibarıyla devam edeceği kanaatindeyim. Herhangi bir sıkıntı burada yok. Döner dönmez yine başta Sayın Putin olmak üzere görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Çünkü barışın yolu diyalogdan geçer ve biz bu konuda bir defa özellikle kararlı olduğumuzu hep söyledik, söylemeye devam ediyoruz ve bu sürecin devam etmesi zaten tüm dünya için geçerli olan bir şeydir ve daha önce de Sayın Putin ile yaptığım görüşmelerde bunun ışıklarını gördüm."