Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya'nın ülkelerini işgal etmesi halinde Türkiye'den Boğazları kapatmasını talep edeceklerini söyledi.

Karadeniz'de kendi sınırlarına yakın yerlere konuşlanmış Rus savaş gemilerini tehdit olarak gördüklerini ifade eden Bodnar, işgal senaryosunda Ankara'dan Boğazları 'saldırgan devlet' olarak Rus gemilerine kapatmasını isteyeceklerini açıkladı.

Reuters ajansına konuşan Bodnar, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki iki ayrılıkçı cumhuriyetin bağımsızlığını tanıma kararını değerlendirdi.

Haberde ay başında altı Rus savaş gemisinin Çanakkale ve İstanbul boğazlarından geçerek tatbikat için Karadeniz'e döndüğü hatırlatılırken, Reuters muhabiri Bodnar'a bu gemilere dair görüşünü sordu.

Ukraynalı elçi, kendi sınırlarının yakınlarındaki gemilerin Kiev için 'büyük bir tehlike' oluşturduğunu ve Karadeniz'de Rus donanmasının ciddi bir varlık gösterdiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Şuna inanıyoruz ki, geniş bir askeri istila veya Ukrayna'ya karşı askeri faaliyetlerin başladığı durumda - savaş de facto olmaktan çıkıp de jure* haline geldiğinde- Türkiye hükümetinden saldırgan devlete karşı Karadeniz boğazlarını kapatma ihtimalini değerlendirmesini talep edeceğiz."

Türkiye, 1936 tarihli Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkına sahip. 

*  'De facto' ifadesi 'fiili' veya 'uygulamada', 'de jure' ise 'hukuki', 'hukuken' anlamına gelmektedir.

Kaynak: Duvar